Amsterdam Art Weekend 2019

Amsterdam Art Weekend
Berend Strik, Thixotropy, 2009 – Galerie Fons Welters Amsterdam

Van 21 t/m 24 november vindt alweer de achtste editie van het Amsterdam Art Weekend plaats. Op allerlei locaties in de hoofdstad worden tentoonstellingen en evenementen georganiseerd op het gebied van hedendaagse kunst.

Bezoekers krijgen de kans om de opkomende trends in de hedendaagse kunst te ontdekken aan de hand van een gevarieerd programma. Dit jaar, meer nog dan eerdere jaren, ligt het accent op inclusiviteit en internationalisering. Met de komst van nieuwe bestuurders in de Amsterdamse kunstwereld heeft ook de programmering van Amsterdam Art Weekend een opfrisbeurt gekregen.

Internationale programmering

Op meer dan 50 locaties in Amsterdam, van galeries tot projectruimtes en van musea tot kunstinstituten, is tijdens het Art Weekend 2019 iets te beleven. Zo presenteert de Oude Kerk een bijzondere installatie van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas, verwelkomt Het Stedelijk Museum de eerste Europese overzichtstentoonstelling van Carlos Amorales en toont de nieuwe deelnemer Het HEM een show van Nicolas Jaar. Verder presenteert De Ateliers een grote overzichtstentoonstelling van alumni en viert De Appel het 25-jarig bestaan van het Curatorial Programme met een serie boekpresentaties. Ook presenteren alle 28 galeries hun beste kunstenaars. Gezamenlijk bieden zij een spannend en gevarieerd pakket aan exposities. Deelnemers zijn onder andere Galerie Ron Mandos, AKINCI, Flatland Gallery, Reflex Amsterdam, Torch Gallery, GRIMM en Annet Gelink Gallery.

Inclusiviteit en nieuwe initiatieven

Amsterdam Art wijdde vorig jaar een internationale conferentie aan het onderwerp ‘Inclusiviteit in de kunstwereld’. De uitkomsten en aanbevelingen zijn zichtbaar in het programma van 2019. Deelnemers als CBK Zuidoost, OSCAM en The Black Archives versterken de diversiteit en creëren verbinding en verbreding.

Ook is er ruimte voor nieuwe initiatieven zoals een programmering in de Westergas of gratis rondleidingen door de Young Collectors Circle. En de nieuwe locatie van de organisatie van het Amsterdam Art Weekend, Capital C aan het Weesperplein, dient als verzamel- en vertrekpunt voor rondleidingen en groepen. In de entreehal is tijdens het Art Weekend een tentoonstelling van vooraanstaande Amsterdamse verzamelaars te zien.

RijksakademieOPEN

Uiteraard maakt ook de RijksakademieOPEN weer onderdeel uit van het Art Weekend. De Rijksacademie van beeldende kunsten, gevestigd in de Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat, opent tijdens het weekend de deuren voor het publiek. Op 22, 23 en 24 november is er werk te zien van een nieuwe generatie nationale en internationale kunstenaars. Tijdens een rondje door de ateliers van deze artists in residence kom je erachter welke hedendaagse tendensen en vernieuwingen er zijn in de beeldende kunst.

Uitgebreid programma

Kortom, het laatste weekend van november belooft weer fantastisch te worden! Voor openingstijden, programmering, deelnemende instellingen en eventuele toegangsprijzen kun je kijken op de website van het Amsterdam Art Weekend.

Amsterdam Art Weekend
Alle Jong, De Brief (The Letter), 2019, ink, charcoal and watercolor on paper, 58×100 cm, Courtesy of Caroline O’Breen
Amsterdam Art Weekend
Claudia Martínez Garay, ¡Kachkaniraqkun! ¡Somos aún! ¡We are, still!, 2018
Amsterdam Art Weekend
Giulia Crispiani en Golrokh Nafisi, A Manifesto Against Nostalgia, performance, courtesy of Framer Framed
Amsterdam Art Weekend
Nicolás Jaar, 2019 © Menno Kok, courtsey of Het HEM
Amsterdam Art Weekend
Rafaël Rozendaal, Circle Vortex, 2019, Website, dimensions available, duration infinite, Courtesy of Upstream Gallery
Amsterdam Art Weekend
Robin Rhode, Lantern, 2019 (detail), C-prints, 1 of 8 panels, 52.6 x 72.6 cm each, edition of 5 + 2 AP, courtesy of Stevenson
Amsterdam Art Weekend
Terry Rodgers, Inside Out, 2019, oil on linen, Courtesy of TORCH Gallery
Amsterdam Art Weekend
Yael Bartana, The Undertaker, 2019, 2k digital film, 13 min, Courtesy of Annet Gelink Gallery