Deze autonome bus rijdt onder alle weersomstandigheden

Gacha shuttle bus

Extreem weer ontwricht vaak het dagelijks leven. Bijvoorbeeld als na een fikse sneeuwbui het openbaar vervoer niet meer functioneert. In Finland hebben ze de oplossing gevonden.

Het Japanse designwarenhuis MUJI (dat in november 2019 een filiaal opent in Helsinki) heeft samengewerkt met het Finse Sensible 4, dat onderzoek doet naar autonoom vervoer in winterse omstandigheden. Samen hebben ze de Gacha shuttle bus ontworpen. Deze bus rijdt zelfstandig en kan dit ook onder barre omstandigheden. In maart 2019 is de presentatie van de bus in Helsinki. Daarna volgt een proef in drie Finse steden. Het is de bedoeling dat in 2020 de bussen ook echt gaan rijden.

Platteland

De weersomstandigheden, die in Finland soms zeer heftig kunnen zijn, waren het belangrijkste speerpunt tijdens het onderzoek naar de Gacha. De bus moet onder alle omstandigheden de weg op kunnen om zo altijd mensen te kunnen vervoeren. Zeker op het platteland, waar voorzieningen vaak verder weg liggen en kinderen de school en ouderen bijvoorbeeld de huisarts moeten kunnen bereiken.

Het ontwerp van de bus is opvallend vriendelijk. Er is geen aparte voor- of achterkant te herkennen vanwege de ronde vorm. Een display rondom zorgt dat informatie over de route altijd zichtbaar is. Aan de binnenkant zijn er 10 zitplaatsen en 6 staanplaatsen. De maximum snelheid is 40 km/h en de actieradius 100 kilometer. Dankzij de draadloze fast charge is de batterij heel snel weer vol.

Gacha shuttle bus