Dit zijn de beste bieren en brouwers ter wereld

beste bier ter wereld

De filmwereld heeft de Oscars, de muziekwereld de Grammy’s en de bierwereld de jaarlijkse verkiezing van Ratebeer. Ieder jaar aan het einde van januari delen de bierkenners van deze website prijzen uit aan onder andere de beste brouwerij ter wereld, het beste bier, de beste nieuwkomers en de beste plekken om je bier te drinken.

Ik heb het al vaker gezegd en doe dat nu nog een keer: een groot deel van de beste bieren ter wereld komt uit de Verenigde Staten. Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze daar alleen maar Coors Light of Bud Light drinken, maar niets is minder waar. Wie recentelijk nog in Amerika is geweest, zal hebben gemerkt dat je overal goed bier kunt bestellen of kopen. Daar lopen wij Nederlanders echt nog mee achter.

Tweelingbroers

In de top 10 van beste brouwerijen ter wereld staan 6,5 Amerikaanse brouwers. Dat gekke getal komt door de nummer 10: Evil Twin Brewing. Deze is voor de ene helft gevestigd in Denemarken en voor de andere helft in New York. De naam slaat trouwens op de beroemde tweelingbroer van de oprichter van de brouwerij. Die staat met zijn brouwerij Mikkeller een plaatsje hoger.

Op nummer 1 prijkt al een paar jaar Hill Farmstead Brewery en dat is niet voor niets. De bieren van deze relatief kleine brouwerij uit Vermont zijn van extreem hoge kwaliteit. Door de hype rondom de brouwer is er in Europa lastig aan de bieren te komen, maar het afgelopen jaar zag ik ze toch her en der opduiken in Nederlandse bierwinkels. Een fles is niet goedkoop, maar elke euro dubbel en dwars waard. Mijn favoriet uit de lijst staat op nummer 6: Omnipollo uit Zweden. Elk biertje wat ze maken is geniaal.

Dit is de volledige top 10:

Hill Farmstead Brewery
Cloudwater Brew Co
Trillium Brewing Company
AleSmith Brewing Company
Cycle Brewing
Omnipollo
Other Half Brewing
Cigar City Brewing
Mikkeller
Evil Twin Brewing

Helaas is de Nederlandse Brouwerij de Molen uit de top 10 verdwenen. Vorig jaar hadden ze nog een 6e plaats. Dit jaar staan ze ergens in de top 100. Ratebeer brengt de nummers 11 tot en met 100 op alfabetische volgorde waardoor de werkelijke plaats niet duidelijk is. Andere Nederlandse brouwerijen die in de lijst staan zijn Brouwerij Kees uit Middelburg en het Uiltje uit Haarlem. Een knappe en terechte prestatie.

Beste bieren ter wereld

Minstens zo interessant zijn de andere lijsten met winnaars. Bijvoorbeeld die van beste bier ter wereld. Ook hier geen unanieme nummer 1, maar een lijst met toppers. Je ziet daar veel bieren uit de top 10 van beste brouwers terug. En ook hier domineert de VS, maar duiken gelukkig ook een paar Belgen op. Bijvoorbeeld de zure (fruit)bieren van Bokkereyder en Cantillon, maar ook de Rochefort Trappistes 10 die je hier in Nederland gewoon bij de supermarkt kunt kopen! Het beste Nederlandse bier volgens Ratebeer is de Uiltje Mind Your Step DBBA Maple (Alvinne ed.).

Beste Nederlandse locaties

Bij Ratebeer zijn ze ook zo aardig om per land aan te geven waar je het best je bier kunt kopen of drinken. Voor Nederland zijn dit de toplocaties:

Beste brewpub: Kaapse Brouwers (Rotterdam), Van Moll (Eindhoven)
Beste taproom in brouwerij: Brouwerij de Molen (Bodegraven)
Beste bierwinkel: De Bierkoning (Amsterdam), Flink Gegist (Delft), Burg Bieren (Ermelo), Beer Republic (Breda). Online kun je terecht bij: Hetbiermoment.nl en Sterk Avondverkoop.
Beste biercafés: Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam), Bierproeflokaal In De Wildeman (Amsterdam), BeerTemple (Amsterdam), Café Frape (Maastricht), Uiltje Craft Beer Bar (Haarlem).

Je ziet dat termen als brewpub, taproom en café iets door elkaar lopen, maar ga er gewoon van uit dat je op deze adressen terecht kunt voor echt goede bieren. Proost!

BBF 2016
Brouwerij de Molen in Bodegraven.