De 10 beste bierbrouwers ter wereld (2015)

de beste bierbrouwer ter wereld

Welke brouwerij maakt het lekkerste of beste bier ter wereld? Sinds kort is bekend waar de beste brouwers zich bevinden. Dit omdat de website Ratebeer.com de top 100 van beste brouwers bekend maakte.

Wat de Michelinsterren zijn voor restaurants, dat is een plek in de top 100 van Ratebeer voor bierbrouwers met daarbij als belangrijkste verschil dat bij Ratebeer de consument het mag zeggen. De lijst is gebaseerd op de stemmen van de bezoekers van Ratebeer waarbij rekening is gehouden met de autoriteit van de stemmers.

Uit de lijst is een zeer interessante top 10 tevoorschijn gekomen. Opvallend daarbij is het ontbreken van traditionele bierlanden als België, Duitsland en Engeland en de vele noteringen van uit de Verenigde Staten. Voor wie de ontwikkelingen in de wereld van het bier een beetje volgt is dat natuurlijk geen verrassing, maar ik blijf me verbazen over de mensen die nog steeds van mening zijn dat in Amerika geen lekker bier verkrijgbaar is. Ik wil je daarom graag voorstellen aan de top 10 van dit moment.

1: Hill Farmstead Brewery

misschien wel het beste bier ter wereld

Deze kleine brouwerij in Vermont is op dit moment een heilige plek voor de liefhebber van craft beer. Fans staan uren in de rij om een biertje van brouwer Shaun Hill te mogen proeven. De beperkte capaciteit van Hill Farmstead maakt dat het bier voor het grootste deel alleen ter plekke verkrijgbaar is. Iets dat de mythe natuurlijk alleen nog maar groter maakt.

Dit alles kan natuurlijk alleen ontstaan als het bier zelf ook echt goed is en dat is het. Vrijwel alles wat Shaun Hill maakt ontvangt perfecte of nagenoeg perfecte scores. De meest interessante bieren zijn de Grassroots Brother Soigné (een saison) en de Aaron (een barley wine die minstens 2 jaar op bourbonvaten heeft gelegen).

2: Toppling Goliath

bieren van Toppling Goliath

Deze brouwer uit de staat Iowa kwam afgelopen december in het nieuws omdat er namaakflessen werden verhandeld via internet. Dit bier is namelijk zo geliefd dat oplichters er een handel in zien. Het bier in kwestie is Assassin, een Imperial Stout die heeft gerijpt op vaten waar eerst Pappy Van Winkle’s 23 Year Old Family Reserve, een zeer zeldzame bourbon, in heeft gezeten. Een andere topper is de Toppling Goliath Kentucky Brunch die na jaren van de Westvleteren 12 van de titel beste bier ter wereld heeft afgenomen.

3: Mikkeller

glas met bier van Mikkeller
De eerste notering voor een brouwerij buiten de VS is geheel terecht voor het Deense Mikkeller. Waar de Amerikanen vooral proberen bekende recepten te perfectioneren is Mikkel Borg Bjergsø vooral bezig met experimenteren. Hierin heeft hij inmiddels zo veel ervaring dat hij als geen ander weet hoe je een lekker en bijzonder bier moet brouwen. De topper van Mikkeller is de Beer Geek Breakfast, een oatmeal stout met koffie, maar ook bijvoorbeeld de IPA’s van Mikkeller zijn geweldig. Bovendien zijn deze bieren in tegenstelling tot die van plek 1 en 2 redelijk makkelijk te vinden in Nederland. Mikkeller is overigens geen brouwerij in de traditionele zin van het woord. Er bestaat geen fabriek waar alle bieren worden gebrouwen, maar Mikkel Borg Bjergsø zwerft rond over de hele wereld en maakt zijn bieren steeds bij een andere brouwerij waar hij te gast is.

4: Three Floyds Brewing Company

heerlijk bier uit de VS

Voor de nummer 4 moet je weer in Amerika zijn. Dit keer in Indiana waar twee broers die luisteren naar de namen Nick en Simon geweldige bieren maken. In tegenstelling tot hun Nederlandse naamgenoten houden deze Amerikanen van ruige muziek. Zo maakten ze samen met metalband Amon Amarth een bier met de naam Ragnarök. Het meest geliefd is deze brouwerij vanwege de Dark Lord, een Russian Imperial Stout die alleen te koop is op de laatste zaterdag van april. Overigens maakt de Nederlandse brouwerij De Prael een prima IPA met de naam Nick en Simon.

5: Dieu du Ciel

het beste bier van Canada

Ook in Canada weet men goed bier steeds meer te waarderen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de vijfde plek voor Dieu du Ciel uit Montreal. In tegenstelling tot de Amerikanen hierboven zit deze brouwer midden in een grote stad. Naast goed bier uit eigen brouwerij hebben ze er ook heerlijk eten. Het waarschijnlijk beste bier dat je hier kunt drinken is de Aphrodisiaque, een stout gemaakt met cacao en vanillebonen.

6: Bells Brewery

flesjes bier van Bells Brewery

De meeste Amerikaanse brouwerijen met een hoge notering zijn vooral bekend om hun zware en complexe bieren. Bells Brewery uit Michigan maakt deze ook, maar is vooral geliefd om de wat toegankelijker soorten als Ale en bokbier. Het beste bier dat ze hier maken is een IPA met de naam Two Hearted Ale.

7: Evil Twin Brewing

bier van de evil twin
Is Evil Twin nu Deens of Amerikaans? Dat is de grote vraag. Deze brouwerij in Brooklyn, New York combineert het beste van de twee naties: perfectie en innovatie. De naam slaat op de oprichter Jeppe Jarnit-Bjergsø, de broer van Mikkel Borg Bjergsø van Mikkeller. Het meest opvallende bier is de Hipster Ale die je uit blik moet drinken, precies zoals Amerikaanse hipsters het graag hebben. Het lekkerste bier van Evil Twin is waarschijnlijk een IPA met de naam Falco.

8: AleSmith Brewing Company

Amerikaanse bieren

AleSmith uit San Diego draait al mee sinds 1995 en was in 2006 en 2013 al eens beste brouwerij ter wereld. Het assortiment is behoorlijk veelzijdig met een voorliefde voor zware Belgische bieren en bieren die op vaten hebben gelegen. Desondanks is de AleSmith IPA hun topper.

9: To Øl

geweldig bier uit Denemarken

Op nummer 9 weer een Deen die net als de twee anderen uit Kopenhagen komt. Je kunt daarom wel stellen dat de Deens hoofdstad ook de bierhoofdstad van de wereld is. Ook bij deze brouwerij is er een connectie met Mikkel Borg Bjergsø. Hij was ooit leraar die enthousiast sprak over bier en de schoolleiding overhaalde om spullen om bier mee te brouwen aan te schaffen. Twee van de beste leerlingen Tobias Emil Jensen en Tore Gynthen zijn samen To Øl begonnen. Hun beste bieren zijn gewaagd door de ongewone ingrediënten en de namen die de twee brouwers er aan geven. Bijvoorbeeld I’ve Seen Bigger Than Yours, een Barley Wine met sinaasappelschil en frambozensap.

10: Russian River Brewing

flesjes bier van Russian River Brewing

Het Californische Russian River is ook zo’n brouwer die goed naar de klassieke Belgische bieren heeft gekeken, maar ook typische Californische bieren en ‘barrel aged’ bier maakt. Voor die laatste categorie gebruiken ze Brettanomyces, een gist-soort dat vooral bekend is van de zure bieren uit België als de lambiek en geuze. Aanraders van Russian River zijn de twee bieren die vernoemd zijn naar de Romeinse schrijver Plinius en zijn zoon: Pliny the Younger (een Double IPA in een opvallende fles) en Pliny the Elder (ook een Double IPA).

De rest van de top 100 is ook niet slecht

Als je verder kijkt in de top 100 dan komen er gelukkig ook Nederlandse brouwerijen voorbij. Zoals Brouwerij De Molen uit Bodegraven en Brouwerij Emelisse uit Kamperland en St. Bernardus uit België. Het is dus niet zo dat goed bier alleen uit de VS en Denemarken komt, maar het is wel opvallend dat bier aan een soort van renaissance is begonnen en dat traditie niet heel veel meer waard is. De grote en gevestigde merken moeten het opeens afleggen tegen enthousiaste liefhebbers die het bier uit liefde maken en niet om geld aan te verdienen. Kortom: het ideale moment om je eigen bierkennis weer eens op te krikken. Bijvoorbeeld met het boek Barley & Hops van Sylvia Kopp. En kijk ook naar de kleine brouwerijen in je eigen regio.

Volg ons op Facebook