De beste bieren en brouwers ter wereld

misschien wel het beste bier ter wereld

We blikken nog één keer terug op 2019. Dit vanwege de verkiezingen van Ratebeer.com van de beste bieren, brouwers en kroegen ter wereld. Uit de enorme lijst met data die dat heeft opgeleverd, hebben we de meest interessante info gefilterd.

Ondanks dat Untappd het online beoordelen van bier voor een groot deel heeft overgenomen van Ratebeer, blijft de jaarlijkse verkiezing/terugblik toch een spannend moment voor brouwers en liefhebbers wereldwijd. Wat de Oscars zijn voor filmmakers en acteurs zijn deze awards voor iedereen in de bierwereld.

Beste bier

Wat niet uit deze verkiezing naar voren komt, is wat het beste bier ter wereld is. De samenstellers van de lijsten zeggen bewust dat ze vooral naar de ontwikkelingen van het laatste jaar kijken. Ben je toch nieuwsgierig naar de beste bieren ter wereld volgens Ratebeer, dan hebben we hier een top 5:

1: Toppling Goliath Kentucky Brunch (VS)
2: Närke Kaggen Stormaktsporter (Zweden)
3: Westvleteren 12 XII (België)
4: 3 Fonteinen Zenne y Frontera (België)
5: Toppling Goliath Mornin’ Delight (VS)

In Untappd (een populaire app waarin je bieren kunt beoordelen) bestaat de top overigens voornamelijk uit varianten van de Bourbon County Brand Stout van Goose Island. Maar goed, we dwalen af. Het gaat immers om de lijstjes van Ratebeer en niet om andere zaken. De belangrijkste lijst is die van beste brouwers ter wereld. Daarvan kiezen ze er maar liefst 100. Dit is de top 10:

1: Hill Farmstead Brewing (VS)
2: Side Project Brewing (VS)
3: Trillium Brewing (VS)
4: Tree House Brewing Company (VS)
5: Cigar City Brewing (VS)
6: AleSmith Brewing Company (VS)
7: Founders Brewing Company (VS)
8: Cloudwater Brew Co (UK)
9: Sante Adairius Rustic Ales (VS)
10: Firestone Walker Brewing (VS)

Vorig jaar was de complete top 10 nog Amerikaans, maar nu heeft Cloudwater uit Manchester een plekje bij de tien beste brouwers weten te veroveren. Desondanks blijft Amerika domineren en daar is eigenlijk weinig tegenin te brengen. Het niveau aldaar ligt enorm hoog.

Nu moeten we ook zeggen dat iedere brouwer uit de top 100 te vergelijken is met een restaurant met een Michelinster. Daarom is het interessant om de lijst verder te bekijken om te zien of we nog bekende of lokale namen kunnen ontdekken. Daarvoor hoeven we helemaal niet ver te zakken, want op nummer 15 staat Brouwerij de Molen uit Bodegraven. Een prachtig en terecht resultaat. We komen erg graag in het Brouwcafé om iets lekkers te proeven.

Nederland vs België

De Molen is helaas wel de enige Nederlandse brouwer in de lijst van 100 beste. Dan doen de Belgen het toch een stuk beter met noteringen voor De Struise Brouwers (18), Brouwerij 3 Fonteinen (31), Abdij St. Sixtus – Westvleteren (47), Brasserie de la Senne (51), Cantillon, (58), Methode Goat (67), De Dolle Brouwers (80), Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy – Brasserie Rochefort (86). Ook de Engelsen en de Scandinaviërs doen het goed.

Als we ons verder lokaal focussen dan is vooral de lijst met beste bier, beste brouwer en beste nieuwe brouwer per land interessant. Als we dan naar Nederland kijken is het beste Nederlandse bier de Zoltan – Buffalo Trace BA van Van Moll uit Eindhoven, de beste brouwer is vanzelfsprekend De Molen en de beste nieuwkomer is Brouwersnös uit Groenlo.

Beste café’s

Ook interessant is het overzicht met beste café’s en winkels per land. In Nederland zijn de beste Brewpubs die van Van Moll (Eindhoven) en de Kaapse Brouwers (Rotterdam, ze zitten overigens sinds kort op een nieuwe locatie). De beste Brewer Tap Room is Brouwcafé de Molen (Bodegraven). De beste bars zijn: Cafe Frape (Maastricht), Bierproeflokaal In De Wildeman (Amsterdam), Uiltje Craft Beer Bar (Haarlem), Foeders (Amsterdam), Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam).

De beste winkels in Nederland om bier te kopen zijn: De Bierkoning (Amsterdam), Burg Bieren Bierwinkel (Ermelo), SpeciaalBierPakket.nl / Drankenhandel Leiden (Leiden), Beer Republic (Breda) en Melger’s Wijn en Dranken (Haarlem). Tot slot de beste grocery is Sterk Avondverkoop (Amsterdam). En nee, wij begrijpen het verschil tussen de verschillende termen ook niet altijd.

Proost en drink met mate. Kwaliteit boven kwantiteit.

De Arkduif

Volg ons op Facebook