Doe de Toer de Geuze in je eigen huis

Toer de Geuze At Home
Foto: Toerisme Vlaams-Brabant

Als we niet naar België kunnen om bier te proeven, dan halen we maar een stukje België in huis. Liefhebbers van een goede geuze of lambiek kunnen dit jaar virtueel deelnemen aan de Toer de Geuze op 1 en 2 mei.

Normaal gesproken is de Toer de Geuze een tweejaarlijks evenement in het Pajottenland en de Zennevallei. In deze streken in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, niet ver van Brussel, worden traditioneel bieren als lambiek, geuze, kriek en faro gemaakt. Bijzondere aan deze bieren is de spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. Dit geeft dit bier zijn unieke friszure smaak.

Anders dan normaal

Om het bier te promoten, heeft de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) de Toer de Geuze opgezet. Bezoekers kunnen dan met speciale pendelbussen een bezoek brengen aan de verschillende deelnemers. Dit zijn Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens Artisanaal, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Dit jaar gaat het vanwege de coronacrisis net even anders.

Bierliefhebbers kunnen virtueel deelnemen via de website van Toer de Geuze. Daar verschijnen de komende weken video’s, waarin uiteenlopende verhalen over de bieren worden verteld. Vervolgens vinden op 1 en 2 mei de ‘Toer de Geuze At Home Live Sessions’ plaats. Dit tweedaags evenement kan via een livestream op de Toer de Geuze-website gevolgd worden en is vrij toegankelijk.

Megablend 2021

Wat wel hetzelfde is al voorgaande edities is de lancering van de Megablend. Dit is een unieke geuze die is gestoken van bieren van de verschillende deelnemende brouwerijen en stekerijen. Liefhebbers kunnen dit jaar de Megablend 2021 bestellen om vervolgens tijdens de Live Sessions te proeven samen met de makers. Ook zal er binnenkort een bierbox te koop zijn met daarin een selectie van de bieren van de HORAL-leden.

“Lambiek en geuze zijn door en door plaatselijke producten uit het Pajottenland en de Zennevallei, maar ze begeesteren bierliefhebbers van over de hele wereld”, zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. “De Toer de Geuze is elke keer opnieuw een hoogmis voor deze unieke bierstijl, die ambachtelijke brouwers en stekers, fiere bewoners, en gepassioneerde biertoeristen met elkaar verenigt.”

Je kunt op de hoogte blijven van de activiteiten rondom Toer de Geuze 2021 door het evenement te volgen via Facebook of Instagram.

Toer de Geuze At Home
Foto: Toerisme Vlaams-Brabant
Toer de Geuze At Home
Foto: Toerisme Vlaams-Brabant

Toer de Geuze At Home

Toer de Geuze At Home