Fascinerende beelden van onderzoek naar de kolibrie

De kolibrie is een zeer bijzondere vogel. Hij kan stil blijven hangen in de lucht en zelfs achteruit vliegen. Hoe doet dat diertje dat? National Geographic deed een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

In het Amerikaanse julinummer van het National Geographic Magazine staan de conclusies die uit het onderzoek zijn te trekken. Om zover te komen zijn er een flink aantal bijzondere testen uitgevoerd. Een belangrijke daarvan was het filmen van de vogels met een speciale high-speed-camera. De vleugels van een kolibrie bewegen namelijk tussen de 15 en 80 keer per seconde.

Filmmaker Anand Varma maakte de video die je hierboven kunt zien en ook de foto’s die op deze pagina te bewonderen zijn. Hij werkte hierbij nauw samen met ornitholoog Christopher Clark, die voor National Geographic het onderzoek leidde. De beelden van de camera tonen wat tot voor kort wetenschappers alleen maar konden gissen. Zeker als je het filmen combineert met een windtunnel of een ruimte die de allerkleinste verplaatsingen van de luchtdruk kan meten. Wil je weten wat de conclusies van het onderzoek zijn? Lees dan online het artikel op de website van NatGeo.

onderzoek naar de kolibrie
Kolibrie schudt regendruppels van zich af
onderzoek naar de kolibrie
In een windtunnel kijkt men naar de symmetrie van de bewegingen
onderzoek naar de kolibrie
Hoe ontwijkt een kolibrie obstakels?
onderzoek naar de kolibrie
In deze speciale ruimte test men de luchtdruk die de vleugels afgeven
onderzoek naar de kolibrie
Met onderzoek kijkt men hoe de vogel hoogte in kan schatten
onderzoek naar de kolibrie
Kolibrie in een windtunnel
onderzoek naar de kolibrie
Het wegen van een kolibrie

Foto’s: Anand Varma, bron: Victor Ortega-Jimenez en Robert Dudley © National Geographic

Volg ons op Facebook