Alles over het vernieuwde Festival Mundial

festival mundial

Tussen het enorme aanbod van festivals die je in de zomer in Nederland kunt bezoeken is er een die net even anders is dan de rest: Festival Mundial. Dit festival in Tilburg haalt op unieke wijze de wereld naar Nederland. Ik sprak met festivaldirecteur Erwin Schellekens die me alles over Festival Mundial vertelde.

Festival Mundial is bestaat al sinds 1987 en laat sinds die tijd de beste muziek uit alle delen van de wereld horen. In het prille begin was dat veel traditionele muziek uit bijvoorbeeld Afrika en Zuid-Amerika, maar de laatste paar jaar is daar langzaamaan verandering ingekomen.

Volgens Schellekens is de wereld in een razendsnel tempo aan het veranderen. Overal ter wereld trekken jongeren naar de stad en komen ze via het internet in aanraking met andere culturen en geluiden. Dit heeft ook invloed op een nieuwe generatie muzikanten. Zij spelen niet meer klakkeloos de muziek van de generaties voor zich na, maar laten zich door van alles beïnvloeden. Dat zie en hoor je ook terug op Festival Mundial.

Fris en nieuw geluid

Het festival probeert deze nieuwe ontwikkelingen op de voet te volgen en programmeert flink wat muzikanten die een fris en nieuw geluid laten horen, maar de DNA van het ‘oude’ Festival Mundial zit nog diep in de vernieuwde versie. Sinds 2013 kun je het festival ook vinden op een nieuwe locatie in Tilburg. Voorheen moest je voor Festival Mundial naar het Leijpark, maar nu is de Spoorzone bij het treinstation de plek waar je moet zijn. Dat is niet alleen handig voor als je met het openbaar vervoer komt, maar deze meer urbane locatie past ook beter bij de nieuwe koers van het festival.

Erwin Schellekens reist de wereld over om nieuwe acts voor het festival te ontdekken. In het verleden waren zo bijvoorbeeld Crystal Fighters, N.E.R.D, Oi Va Voi, Flogging Molly en La Pegatina te zien. Voor dit jaar heeft Schellekens drie tips die hij graag met de lezers van Mixed Grill deelt:

Scarecrow

Veel bands hebben al geprobeerd om blues en hiphop met elkaar te mengen, maar zelden gaat dat op zo natuurlijke wijze als bij het Franse Scarecrow.

Zanillya

Zanillya is de dochter van de zanger van Boney M. Haar muziek is echter helemaal van deze tijd. Denk aan moderne R&B met veel tropische invloeden.

Songhoy Blues

Deze vier jonge gasten uit het noorden van Mali spelen de bekende desert blues met een flinke dosis energie. Nick Zinner van de Yeah Yeah Yeah’s hielp bij de opnames van het net verschenen debuutalbum.

Meer muziek en meer informatie

Meer muziek kun je beluisteren via de officiele Spotify-playlist van Festival Mundial. Informatie over kaartverkoop, bereikbaarheid en de line-up kun je vinden op de website van Festival Mundial.

Volg ons op Facebook