Op deze wegen heb je een goede autoverzekering nodig

The Karakoram Highway

Ken je het fantastische gevoel als je met de auto door de bergen rijdt en het uitzicht zich aan je openbaart? Voor dat gevoel is geen tijd op deze gevaarlijke wegen, want heelhuids op de bestemming komen is veel belangrijker. Je auto verzekeren is in dit geval geen overbodige luxe.

De kans is klein dat je ooit zelf een auto zal besturen op één van deze wegen, maar spectaculair is het zeker! Ben je op zoek naar spanning en uitdagingen, dan zijn hieronder acht van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Dit overzicht is ook een waarschuwing dat een goede autoverzekering heel belangrijk is. Of je nu de auto intensief en vrijwel dagelijks gebruikt of er enkel instapt om een fijn ritje te maken. Als je autoverzekering op orde is, geeft dat een goed gevoel. Zeker als deze ook nog heel veel waar voor je geld geeft.

Karakoram Highway

Zie de foto hierboven. Dit is de hoogste internationale weg ter wereld. De 1200 kilometer lange weg loopt van Kashgar in China naar Havelian in Pakistan. Onderweg passeer je de 4693 meter hoge Khunjerabpas, waar ook een van de strengst beveiligde grensovergangen ter wereld staat. In de winter mogen vanwege de vele aardverschuivingen alleen grote vrachtwagens over dit gedeelte van de weg.

Yungasweg

North Yungas Road
North Yungas Road

Deze weg in Bolivia heeft vele bijnamen waaronder El Camino de la Muerte, dan weet je al wel wat je te wachten staat. Tot 2006 vielen er zo’n 200 tot 300 doden per jaar op de weg. Sinds dat jaar is er een iets veiligere route aangelegd en is de weg vooral in gebruik bij mountainbikers. Het dodental is daarom gezakt naar 1 of 2 per jaar.

Dalton Highway

Dalton Highway
Dalton Highway

Voor deze weg moet je naar het noorden van Alaska, waar de Dalton Highway of Alaska Route 11 loopt van de stad Fairbanks tot de Noordelijke IJszee waar olievelden liggen. Langs de 667 kilometer lange route liggen maar 3 dorpen, dus zorg dat je niet zonder eten of brandstof komt te zitten.

Guoliang Tunnel Road

Guoliang Tunnel Road
Guoliang Tunnel Road

Tot de aanleg van deze weg in 1972 was het Chinese dorp Guoliang onbereikbaar voor verkeer. Het waren dan ook de dorpelingen zelf die de weg hebben aangelegd. Deze bestaat voor een groot deel uit een 1200 meter lange tunnel met een aantal uitgehakte ramen aan de zijkant.

Tianmen Winding Mountain Road

Tianmen Mountain Road
Tianmen Mountain Road

Een weg met haarspeldbochten mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. De Tianmen Winding Mountain Road in China heeft er 99. Op de foto zie je hoe goed je stuurmanskunst moet zijn om boven te komen. Je kunt dezelfde route ook afleggen met een kabelbaan.

Zoji La

Zojila Pass
Zojila Pass

Het gevaarlijke aan deze pas is niet de hoogte, al is die met 3528 meter ook niet bepaald laag te noemen, maar het feit dat de weg aan de natte kant van de Himalaya ligt (de zogenaamde waterscheiding). Hier valt in dit gebied veel sneeuw en is er ook kans op veel smeltwater-overlast. Om het allemaal nog wat erger te maken is de pas ook populair bij herders en veehandelaren en moet het verkeer langs enorme kuddes.

Rohtangpas

The Rohtang Pass
The Rohtang Pass

De vertaling van Rohtang is lijkenstapel. Dat zegt al heel wat over deze weg in de Indiase Himalaya. Ook hier is er veel hinder van regen en sneeuw, maar het ergste is dat de weg vooral heel erg druk is.

Passage du Gois

Passage de Gois
Passage de Gois

Dit is de enige weg uit het overzicht dat redelijk in de buurt te vinden is. De Passage du Gois loopt naar het Franse eiland Noirmoutier. Twee keer per dag loopt de weg onder water. Vroeger zorgde dat regelmatig voor ongelukken, maar sinds kort is er een brug als alternatief en zijn er uitgebreide maatregelen voor de veiligheid. Toch is er zo af en toe een waaghals die daar niet naar luistert…

Volg ons op Facebook