Instagram gaat waarschijnlijk het aantal likes verbergen

Instagram

Instagram is met stip het populairste sociale netwerk op dit moment, maar deze populariteit heeft ook een keerzijde. De komende tijd zal Instagram experimenteren met opties om het netwerk weer echt sociaal te maken.

Op dit moment draait het op Instagram te veel om cijfers. Het aantal volgers en likes lijkt het enige te zijn dat telt. Terwijl de insteek van Instagram eigenlijk gaat om het delen van mooie beelden. De kans is daarom groot dat Instagram binnenkort met ingrepen komt om likes minder belangrijk te maken.

Code

Jane Manchun Wong is een autoriteit in het ontdekken van nieuwe opties in de software van populaire apps en zag in de code van de Android-versie Instagram dat de likes misschien wel gaan verdwijnen of in ieder geval minder belangrijk zullen worden. Alleen degene die de foto heeft geplaatst, zal het aantal likes nog kunnen zien.

Het past bij een nieuwe strategie van Instagram die uitgaat van kwaliteit van content en niet van cijfers. Een goede stap van Instagram, aangezien de app op dit moment eigenlijk best verrot is. Zo is er onder vooral jonge mensen een enorme druk om goed te scoren op Instagram. Wie weinig likes krijgt, is niet cool.

Influencers

Ook is er het probleem van de opgeklopte hype rondom influencers. Aangezien het doodeenvoudig is om volgers en likes te kopen, zijn er heel veel accounts die eigenlijk bestaan uit niets anders dan gebakken lucht. We hebben het allemaal wel gezien: accounts die er plots tienduizenden volgers bij hebben of dertien-in-een-dozijn-accounts met enorm veel likes op elke post.

Aangezien er geld, goederen en reisjes vallen te verdienen aan accounts die populair lijken en bedrijven en marketingbureaus zonder enige controle geld pompen in influencers is het zeer aanlokkelijk om voor jezelf wat extra online populariteit aan te schaffen. Ondanks de opkomst van tools als Hypeauditor of de VPRO-documentaire #followme blijft deze neppe wereld op Instagram vooralsnog in stand. Hopelijk maakt de nieuwe koers van Instagram hier snel een einde aan.