Joanna Newsom is terug met Sapokanikan

Het was stil, heel lang stil rondom Joanna Newsom. De eigenzinnige harpiste en zangeres is na vijf jaar van radiostilte terug met nieuwe muziek. De single Sapokanikan is daarvan de eerste voorbode.

Als je naar dit nummer luistert valt direct op dat de kenmerkende harp ontbreekt, maar dat Sapokanikan nog wel prachtig gearrangeerd is. Je hoort een springerige piano en subtiele blazers aangevuld met drums en glockenspiel, maar het meest bijzonder blijft de stem van Newsom.

Niet zomaar te doorgronden

Waarschijnlijk vraag je je af wat de betekenis van de titel is. Sapokanikan is de naam van een van de oorspronkelijke dorpen op Manhattan, dus voor de komst van de Europeanen. Het lag op de plek waar je nu Greenwich Village kunt vinden. De tekst van het lied zelf is niet zomaar te doorgronden, maar de eerste zin “The cause is Ozymandian” is overduidelijk een verwijzing naar twee gedichten die beiden de titel Ozymandias dragen. De rest lijkt voor een deel te gaan over de geschiedenis van de plek waar ooit Sapokanikan te vinden was.

De clip bij het nummer is gemaakt door regisseur Paul Thomas Anderson in wiens laatste film Inherent Vice Joanna Newsom te horen was. De clip zelf is mooi gefilmd, maar verder niet zo bijzonder. Het is vooral de unieke stem van Joanna Newsom, de poetische tekst en het fraaie arrangement waar de schoonheid van Sapokanikan te vinden is.

Op 23 oktober komt het album Divers van Joanna Newsom uit.

Divers is het nieuwe album van Joanna Newsom