Kahmann Gallery opent vestiging in Rotterdam

Kahmann Gallery Rotterdam
Het Keilepand waarin Kahmann Gallery Rotterdam is gehuisvest (© Frank Hanswijk – GROUP A)

Kahmann Gallery, een populaire galerie in Amsterdam op het gebied van fotografie, start binnenkort een vestiging in Rotterdam. Op 26 juni zal de bekende fotojournalist Vincent Mentzel de nieuwe expositieruimte openen.

Kahmann Gallery is sinds 2005 gevestigd in de Amsterdamse Jordaan en is gespecialiseerd in vintage en hedendaagse fotografie. Door de jaren heen heeft de galerie een succesvolle relatie opgebouwd met Rotterdam, mede door de beurs Haute Photographie. Dit heeft geleid tot het openen van een vestiging in de Maasstad. Kahmann Gallery Rotterdam is te vinden in het Keilepand in het havengebied van Nieuw Mathenesse.

Nieuwe galerie in een bruisende omgeving

De nieuwe ruimte ligt aan de Keilestraat 9, in het hart van het Merwe-Vierhavens project. De locatie is 150 m² groot en staat in het teken van compacte en dynamische tentoonstellingen en events. Het interieurontwerp werd ontwikkeld in samenwerking met Brandsing Meubelmakers, gevestigd in hetzelfde gebouw. Het gehele pand beslaat 14.500 m² en is vormgegeven door architectenbureau GROUP A in samenwerking met StudioADAMS en genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. De locatie wordt de komende jaren ontwikkeld tot een bruisende omgeving waar wonen, werken, creativiteit en ondernemerschap in elkaar overvloeien.

Duo-expositie van Kornbluh en Ten Broeke

De eerste expositie van Kahmann Gallery Rotterdam betreft een duo-show van Barry Kornbluh en Rutger ten Broeke. Beide fotografen hebben een indrukwekkend oeuvre in zwart-wit, met naaktheid als terugkerend thema. Barry Kornbluh (1952) verhuisde in 1977 naar New York en werkte bij de archieven van Magnum Photos. Hij studeerde er samen met Lisette Model en ontwikkelde een eigen visuele stijl. Zijn beelden zijn poëtisch en blurry, vaak donkere, dromerige foto’s met grove korrel. In de jaren ’90 kwam hij naar Amsterdam, waar hij zijn herkenbare, mysterieuze signatuur verder verfijnde. Rutger ten Broeke (1944) staat bekend om zijn klassieke zwart-wit werken waarin het naakte lichaam centraal staat. Zijn zoektocht naar de relatie tussen het vrouwelijk lichaam en de natuur leidt tot tijdloze en harmonieuze foto’s. Ten Broeke wordt geroemd om zijn analoge werk en zeer hoge kwaliteit prints.

Opening door Vincent Mentzel

Roy Kahmann, oprichter van Kahmann Gallery, is blij met zijn nieuwe vestiging in Rotterdam en hoopt zo nog meer mensen toegang te geven tot de kunstvorm die fotografie heet. Hij verheugt zich op de opening door Vincent Mentzel (1945). Deze bekende Nederlandse persfotograaf (voor NRC Handelsblad) zag sinds begin jaren ’70 verschillende internationale grootheden voor zijn camera. Hij portretteerde diverse ministers, staatshoofden en dictators, in binnen- en buitenland. Later reisde hij de wereld rond en werkte aan langere reportages. Opvallend aan deze buitenlandse reportagefoto’s is hun eenvoud, met oog voor sfeer en het terloopse. In 2011 richtte Mentzel een fotofonds op bij het Rijksmuseum. Dankzij dit fonds wordt de collectie historische persfoto’s en fotojournalistiek van het museum online toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Kahmann Gallery Rotterdam
© Barry Kornbluh, Fayes Lips – Courtesy Kahmann Gallery
Kahmann Gallery Rotterdam
© Rutger ten Broeke, de Swaen – Courtesy Kahmann Gallery
Kahmann Gallery Rotterdam
Zijaanzicht van Kahmann Gallery Rotterdam (© Frank Hanswijk – GROUP A)

Volg ons op Facebook