Last Man Standing in Museum MORE

Last Man Standing in Museum More
Foto’s © Museum MORE

Op zaterdag 30 oktober is de landelijke manifestatie Last Man Standing. Dan gaan overal in het land mensen 3 uur lang op een paal of verhoging staan om aandacht te vragen voor het belang van mentale gezondheid. Museum MORE in Gorssel doet mee met een uniek programma.

Veel jongeren worstelen met een depressie, burn-out, prestatiedruk, of een eet- of angststoornis. Maar liefst 4 op de 10 jongeren met psychische klachten durft hierover niet te praten. Daarom is bespreekbaarheid, aandacht, preventie en ondersteuning juist nu heel hard nodig. Dat is precies wat Last Man Standing wil doen.

Tekenen uit mededogen

Museum MORE haakt hierbij aan vanwege de expositie Jan van Herwijnen | Tekenen uit mededogen. In deze tentoonstelling zijn tekeningen te zien die Van Herwijnen in 1918 en 1919 maakte van psychiatrische patiënten in het Willem Arntsz Huis in Utrecht. Zelf was hij op dat moment herstellende van een ‘zenuwinzinking’. Bij wijze van therapie stelde hij zich als doel om de mens achter te patiënt te tonen. Hier zei hij in 1963 het volgende over: “Je moet niet tegen ze praten, maar wel een zooitje liefde vanuit je donder op ze sodemieteren.”

De Angstige Mens

Naast het bezoeken van de expositie van Jan van Herwijnen kun je in het museum ook deelnemen aan Last Man Standing in het museum. Aanmelden kan via de website van het museum en een donatie maken kan ook. Daarnaast is er een speciaal programma die dag waarin het thema verder zal worden uitgediept. Zo is er een optreden van Daan Heerma van Voss waarbij hij zal voorlezen uit zijn boek De Angstige Mens.

Ook is er een lezing van kunsthistoricus Laura Prins over het afbeelden van psychiatrische patiënten in de kunst en kun je deelnemen aan een yogasessie of een flitscollege over bijvoorbeeld de portretten van Jan van Herwijnen. Alle informatie over het programma en het aanmelden voor een van de onderdelen kun je bekijken op de website van Museum MORE.

Last Man Standing in Museum More
Doe mee met Last Man Standing
Jan van Herwijnen - Meisje met haarstrik (1919)
Jan van Herwijnen – Meisje met haarstrik (1919)
Jan van Herwijnen -Jonge man en face (1919)

Volg ons op Facebook