Het lekkerste Nederlandse bier voor de zomer

slomo saison

De zomer staat (hopelijk) voor de deur! Wat is er dan fijner om op een terras te genieten van een lekker biertje. Kies daarbij eens wat anders dan de standaard pils en neem wat lekkers van een lokale brouwerij.

Ik heb een aantal favorieten op een rij gezet. Hierbij wil ik duidelijk maken dat het onmogelijk is om alles wat er tegenwoordig op de markt komt ook te proeven. Heb je het gevoel dat er iets mist in deze lijst, neem dan contact met me op. De bieren staan ook in willekeurige volgorde. In het overzicht is bewust gekozen voor bieren die lekker fris zijn en relatief makkelijk te drinken zijn. Geen Imperial Stout dus in deze lijst.

Wiggle van Tender Brewery

Dit is meteen al een bijzondere want de Tender Brewery is een project van Tim Knol. Hij had al een platenlabel met de naam Tender en nu dus ook een brouwerij. Samen met Cinema Brewers uit Amsterdam ontwikkelde hij heerlijke West Coast IPA, zoals je ze dus in (of uit) Californië drinkt. Het bier heet Wiggle en is gebrouwen bij De Molen in Bodegraven.

Het mooi oranje gekleurde bier is natuurlijk hoppig, maar niet overdreven en heeft mooie citrustonen. Wiggle ga je deze zomer zeker tegenkomen op de festivals.

Factor 4 van vandeStreek bier

vandeStreek bier is het project van twee broers uit Utrecht. Ze zijn klein begonnen, maar maken de laatste tijd een mooie groeispurt. Speciaal voor de zomer maakten zij de Factor 4. Deze frisse Session IPA bevat maar 3.8% alcohol en is dus ideaal voor bijvoorbeeld na het werk. Er zit lekker veel hop in die zorgen dat het bier ondanks het lage alcoholpercentage een mooie bitterheid heeft. Onder meer door hop uit Nieuw Zeeland.

Weizen van Maallust

Maallust uit Drenthe is een van de best bewaarde biergeheimen van Nederland. In het voormalig gevangenisdorp Veenhuizen maken ze al een tijdje een aantal van de beste bieren van ons land. De fruitige en toegankelijke Weizen is het meest geschikt voor de zomer.

Oerpils van Brouwerij Emelisse

Pils is inderdaad het soort bier wat de grote, bekende merken maken en wat je in een café krijgt als je om ‘een biertje’ vraagt. Dat er groot verschil zit in fabriekspils en pils die met liefde is gebouwen proef je in deze Oerpils van Emelisse uit het Zeeuwse Kamperland. Minder zoet, lekker hoppig en met dat heerlijke mondgevoel dat goede pils geeft.

Slomo van Oedipus Brewing

Dit bier is speciaal gemaakt om tijdens de lunch te drinken en dus helemaal niet zwaar. Het alcoholpercentage ligt op een beschaafde 3.5%. Deze saison van Oedipus is mooi droog en heeft tonen van citrus en gras.

Dwerguil van Het Uiltje

Het Uiltje is een sympathieke brouwerij uit Haarlem. Veel van de bieren, waaronder deze Dwerguil brouwen ze bij hun grotere stadsgenoot Jopen. De Dwerguil lijkt in eerste instantie op een frisse pils, maar heeft tijdens het maken een aantal extra handelingen ondergaan waardoor dit bier een stuk interessanter is dan gewone pils. Lekker fris met ook weer lekker veel citrustonen.

Brutus van Maximus

Wil je net even iets anders dan al die pils of IPA, kies dan voor een deze American Amber Lager van het Utrechtse Maximus. De smaak is eerst zoet en dan hoppig (van Amerikaans hop dus met lekker veel citrus), maar bovenal is dit bier zeer toegankelijk.

Funky Falcon van Two Chefs Brewing

Het Amsterdamse Two Chefs Brewing maakt een aantal bieren met frisse kruiden. Waaronder de Funky Falcon wat een Pale Ale met citroengras is. Heerlijk voor de zomer, op een feestje en bij Aziatisch eten.

Volg ons op Facebook