Interieurmerk MADE.COM lanceert eigen TalentLAB

Madedotcom TalentLAB
TalentLAB Collection

Online designmerk MADE.COM is onlangs gestart met een innovatief project. Via het door MADE ontwikkelde TalentLAB kunnen  jonge designers hun unieke ontwerpen presenteren aan de consument. Deze bepaalt vervolgens welke designs er in productie moeten worden genomen.

Allereerst over MADE.COM zelf: het van oorsprong Britse bedrijf is van mening dat mooi en origineel design van hoge kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Ze bieden een uniek concept waarbij tussenstappen uit het productieproces zijn weggehaald. Hierdoor koop je direct bij de designer of fabrikant. Op deze manier wordt er flink bespaard op de kosten. De eigentijdse collecties die MADE lanceert worden gemaakt in samenwerking met prijswinnende ontwerpers en gerenommeerde fabrikanten. En nu introduceert MADE dus een speciaal lab voor jonge talenten.

Ontwerpen uploaden

TalentLAB is een platform voor crowdfunding en crowdsourcing waarbij talentvolle designers de kans krijgen om hun ideeën te laten zien aan een groot publiek. Het begint met het uploaden van hun ontwerp via de website. Daarna buigt een speciaal team van MADE zich over de ingezonden ontwerpen. Van de beste ontwerpen wordt dan een sample gemaakt en deze worden vervolgens gepresenteerd via TalentLAB. Dan is het de beurt aan de klant. Deze kan de collectie samples bekijken en een bod uitbrengen op zijn of haar favoriete ontwerp(en). Het gaat hier om een bedrag tussen €5,- en €30,-. De ontwerpen waarvoor het benodigde bedrag wordt binnengehaald, worden uiteindelijk in productie genomen en toegevoegd aan de collectie van MADE.

Consument kiest

De consument wordt dus actief betrokken bij het proces en krijgt zomaar een kans om te bepalen welke ontwerpen er worden geproduceerd. Degenen die een bedrag hebben ingezet op een ontwerp van TalentLAB krijgen bovendien het aanbod om het uiteindelijke product te kopen met 30% korting, nog voordat het wordt gelanceerd op MADE. Je hebt dus ook nog eens als eerste een nieuw en origineel ontwerp in huis. Overigens ben je niet verplicht tot het doen van een aankoop als je een bod hebt uitgebracht.

Ruimte voor gedurfde ontwerpen

Voor MADE.COM is het mooie aan TalentLAB dat ze met dit platform spannende en gedurfde ontwerpen kunnen aanbieden. Ze krijgen namelijk meteen inzicht in wat de consument ervan vindt. Er is dus meer ruimte voor innovatie en avontuur. Verder stimuleert TalentLAB de creativiteit en worden jonge ontwerpers op weg geholpen in de industrie. MADE.COM geeft ze toegang tot hun uitgebreide netwerk van producenten, distributeurs en klanten, actief in maar liefst 8 verschillende landen.

Lancering in Londen

Onlangs waren we in op het nieuwe hoofdkantoor van MADE.COM in de Londense wijk Shoreditch om de eerste 17 ontwerpen te bekijken die net zijn gelanceerd via het TalentLAB (hiervoor werd in november een oproep gedaan). We werden aangenaam verrast. Het zijn zeer uiteenlopende ontwerpen geworden, maar wel allemaal met de trendy uitstraling van MADE. We zien een mooie spiegel in de vorm van een medaille, een boekenkast die iets wegheeft van een klimrek, een speelse ladekast op wielen, een uitschuifbare make-uptafel en verschillende kapstokken, lampen en tafels. Onze favoriet betreft een Nederlandse inzending. Het is een zwarte vloerlamp waaraan een houten tafeltje vastzit. Ideaal voor naast een stoel of bank. Het ontwerp is van Ivana Blaskova uit Tilburg.

Ook Nederlands talent

Bijzonder is dat je op deze manier dus ook allerlei nieuw Nederlands talent kunt ontdekken. We krijgen namelijk te horen dat er veel designs vanuit Nederland worden geüpload. Leuk! MADE werkt voor het TalentLAB ook intensief samen met de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). En voor alle liefhebbers van Instagram: het populaire account student.design (opgezet door Amsterdamse studenten om aandacht te schenken aan de bijzondere projecten waarmee studenten tijdens hun opleiding al bezig zijn) genereert ook veel aanmeldingen voor TalentLAB. Zowel uit Nederland als daarbuiten!

Vernieuwende werkwijze

Het is trouwens de bedoeling dat er elke 2 maanden een nieuwe gecureerde collectie wordt gelanceerd via het TalentLAB. Dit betekent dat ieder jaar zo’n 200 designers hun ideeën werkelijkheid zien worden. En voor MADE wil dit zeggen dat ongeveer 10 procent van hun nieuw te lanceren collecties uit producten van het TalentLAB zal bestaan. Enkele jaren geleden heeft MADE de detailhandel in meubels veranderd met een compleet nieuwe consumentenbenadering en nu verwachten ze dat TalentLAB ook weer veel teweeg gaat brengen. MADE hoopt uiteindelijk dé plek te worden waar designers naartoe gaan om hun ontwerp in te dienen.

TalentLAB open voor biedingen

De eerste collectie van TalentLAB is eind april online komen te staan. Dus designliefhebbers opgelet: het is nu daadwerkelijk mogelijk om te bieden op de ontwerpen. Wil je wat producten in het echt zien? Dat kan! In de mooie showroom van MADE.COM in Amsterdam (Rokin 75) staan de komende tijd enkele TalentLAB-items opgesteld. En als je er dan toch bent, kun je meteen de nieuwste designcollecties voor de zomer bekijken!

Madedotcom TalentLAB
Ruth Wasserman, hoofd design bij MADE.COM, vertelt over TalentLAB.
Madedotcom TalentLAB
Leliana Dressing Table, Ash
Madedotcom TalentLAB
Lightstand Floor Lamp, Black & Wood – van ontwerper Ivana Blaskova uit Nederland
Madedotcom TalentLAB
A Place For Everything Stationery Set, Natural
Madedotcom TalentLAB
Swappi Cart, Mint Green and Ash
Madedotcom TalentLAB
Library Shelving Unit, Wood

Madedotcom TalentLAB