Help mee met het meerkoetenonderzoek van Auke-Florian Hiemstra

Meerkoetonderzoek
Een portret van Auke-Florian Hiemstra. Foto Naturalis / Alexander Schippers

Wie buiten goed om zich heen kijkt, ziet deze tijd van het jaar op en rond het water nesten van de meerkoet. Opvallend daaraan is dat deze vogel een sterke voorkeur heeft voor plastic afval. Waarom de meerkoet dit doet is de grote vraag.

Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis doet onderzoek naar dit bijzondere fenomeen en kan daarbij wel wat hulp gebruiken. “In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels; we zijn een echt meerkoetenland. Iedereen heeft wel een paartje in de buurt”, legt Hiemstra uit, “Door af en toe een foto van het nest te maken kun je ons enorm helpen!” Van die foto’s, en de antwoorden op enkele korte vragen, leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic.

Geen riet, maar rietjes

Vroeger bouwden deze vogels hun nesten altijd met riet, takjes en waterplanten. Maar in sommige nesten zie je tegenwoordig geen riet meer; maar plastic rietjes. Soms wel meer dan 50 stuks per nest. Ook afzetlinten zijn in trek, snoeppapiertjes en het folie om sigarettenpakjes – zelfs cocaïne-envelopjes en telefoon-oortjes worden gebruikt.

Mogelijk gebruiken ze het plastic simpelweg omdat ze niks natuurlijks kunnen vinden. Maar misschien verzamelen ze dit nieuwe materiaal ook wel met opzet; en brengt het voordelen met zich mee. Plastic is een enorm sterk materiaal bijvoorbeeld, en het rot niet. Of zo’n voordeel opweegt tegen de nadelen, dat is echter nog maar de vraag. Kan dat plastic geen kwaad voor de jonge meerkoetjes die uit hun ei komen in een nest vol zwerfvuil? Het onderzoek van Auke-Florian Hiemstra moet hierop antwoord geven.

Via de website waarneming.nl kun je je foto’s uploaden. Via Twitter en Instagram deelt Auke-Florian Hiemstra wekelijks bijzondere nesten.

Meerkoetonderzoek
Auke-Florian Hiemstra onderzoekt vogelnesten
Foto: Naturalis
Meerkoetonderzoek
Meerkoetennest uit de Leidse Oranjegracht foto Auke-Florian Hiemstra
Meerkoetonderzoek
Afvalrijk meerkoetennest op Urk Credit Auke-Florian Hiemstra

Volg ons op Facebook