Mizuwari, de Japanse manier om whisky te drinken

Barman Paul Winch van Bincho, Londen
Barman Paul Winch van Bincho, Londen

Japanse whisky’s worden steeds populairder in Nederland, daarom voorspel ik dat het niet lang zal duren voordat ook hier de Mizuwari gaat doorbreken.

In het kort gezegd is een Mizuwari een combinatie van (Japanse) whisky, water en ijs. Liefhebbers van whisky weten dat een paar druppels water de smaak ten goede kan komen of nieuwe smaken laat verschijnen. De Mizuwari is daar een extreem soort verlengde van. Daarnaast is het dorstlessend en ook geschikt voor mensen die niet zo van pure whisky houden.

In Londen is de Mizuwari aan een sterke opmars bezig. Zo kun je bijvoorbeeld terecht in de bar Mizuwari in de kelder onder restaurant Bincho voor een professioneel gemaakt Mizuwari. Het recept lijkt simpel, maar de Japanners hebben er een heel ritueel van gemaakt.

Hoe maak je een Mizuwari?

Het begint met een hoog glas dat je vult met ijsklontjes. Doe er daarna 1 deel whisky bij. Daarna roer je de whisky dertien en een half keer door het glas. Ja, je leest het goed. Die halve keer hoort er echt bij en is typisch Japans Het maken van een Mizuwari is daar een serieus ritueel waarbij handelingen en bewegingen even belangrijk zijn als het resultaat. Sommigen vergelijken het zelfs met het Japanse theeritueel.

een Mizuwari in het gelijknamige café in Londen
Een Mizuwari in het gelijknamige café in Londen

Na het roeren zul je zien dat er condens op het glas verschijnt. Dat is het teken om 2 delen (meer of minder mag ook) koud water toe te voegen. Nederlands kraanwater is in principe goed genoeg, maar je kunt je ook uitleven met een dure fles met bijzonder water. Water met koolzuur kan ook. Daarna roer je drie en een halve keer. Nu is je Mizuwari klaar.

Welke whisky gebruik je?

Een Japanse whisky ligt voor de hand, maar een ander land kan natuurlijk ook. Het is zeker de moeite waard om je favoriete whisky een keer op deze manier te drinken. Test het recept wel van te voren met een wat goedkopere whisky om te ontdekken of een Mizuwari iets voor jou is. Je kunt je Mizuwari eventueel garneren met wat citroengras en -schil of een blaadje munt. Of je kunt, zoals op de foto hierboven, wat frambozen aan het glas toevoegen.

Volg ons op Facebook