Muziektips voor het weekend (deel 153)

Manchester Orchestra
Manchester Orchestra. Foto: Shervin Lainez

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod.

Album van de week: Manchester Orchestra

Het album van de week is dit keer niet echt een album, maar eigenlijk een EP. Met een totale tijdsduur van net geen 26 minuten is het te kort voor een album, maar wel uitermate geschikt om een paar keer achter elkaar te draaien. Daar leent de mooie muziek van de Amerikaanse band zich uitstekend voor. Zeker als je bedenkt dat de nummers zich niet zomaar laten doorgronden. Zanger Andy Hull en zijn band zijn meester in het maken van gelaagde indierock vol dynamiek plus ook nog eens erg sterke teksten. Met de draaibeurt geeft de Manchester Orchestra steeds meer prijs, maar de kern van de muziek blijft mysterieus.

St. Vincent & The Roots

Als je deze week maar een muziekvideo kijkt, laat het dan deze zijn. In de show van Jimmy Fallon speelde St. Vincent samen met huisband The Roots een prachtige versie van Glory Box van Portishead. Inclusief strijkers en mooie gitaarsolo van St. Vincent. Alleen de scratches uit het origineel worden een beetje gemist, maar verder is dit echt heel mooi gedaan.

Lucy Dacus

Vijf jaar geleden werden we verliefd op de muziek van Lucy Dacus vanwege het prachtige liedje Night Shift. Nu is er eindelijk een clip bij het nummer gemaakt. Het blijft zo mooi om te horen hoe het liedje zich langzaam opwerkt naar het refrein dat pas na een paar minuten komt waarna de gitaar plots heel veel emotie geeft.

Remy van Kesteren

avril 14th is een opvallende compositie in het oeuvre van Aphex Twin vanwege zijn prachtige ingetogenheid. Remy van Kesteren vertaalde het pianostuk heel fraai naar de harp.

Arctic Monkeys

We kijken nu al erg uit naar het concert van de Arctic Monkeys in Amsterdam, al hadden we de nieuwe muziek liever in ene kleinere zaal dan de Ziggo Dome gehoord. Liedjes als Sculpture of Anything Goes zijn eigenlijk te ingetogen voor grote zalen of festivals.

Nieuwe albums

Ane Brun

Als er iemand goed is om een liedje van een ander eigen te maken dan is dat Ane Brun. Op het album Portrayals zijn de mooiste samengebracht. Je hoort onder andere covers van Beyoncé, Radiohead, Nick Cave en Bob Dylan.

Meet Me @ The Altar

Meet Me @ The Altar blaast het genre pop-punk weer nieuw leven in. Niet door de bands van toen exact na te doen, maar met een eigen aanstekelijke geluid. Luisteren naar Past // Present // Future maakt vrolijk en geeft energie.

Fever Ray

Bij Fever Ray weet je nooit wat je kan verwachten. En toch weet ze ons alsnog op het verkeerde been te zetten door op haar nieuwe album te kiezen voor een meer ingetogen aanpak. Dat neemt niet weg dat de muziek nog steeds avontuurlijk klinkt.

Sleaford Mods

Het is altijd een genot om naar Sleaford Mods te luisteren. De rauwe productie en de heerlijk Britse teksten weten ons altijd te bekoren. Op het nieuwe album zijn het vooral de gasten die net dat beetje extra toevoegen. Zo horen we Perry Farrell en Dave Navarro van Jane’s Addiction en is Force 10 From Navarone het prijsnummer dankzij de bijdrage van Florence Shaw van Dry Cleaning.