Muziektips voor het weekend: deel 219

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify. Verder willen we je nog even wijzen op onze recensies van de concerten van Mr. Bungle en Pet Shop Boys die we deze week zagen.

Album van de week: Fleet Foxes

Is dit een nieuw album? Ja en nee! Fleet Foxes speelde in augustus 2022 in de haven van Boston. Van dat concert is het beeld en geluid opgenomen. De beelden staan al een jaar op YouTube (zie video bovenaan deze pagina), maar de audio is pas sinds kort verkrijgbaar. Er is een release op vinyl en de muziek staat op de streamingdiensten. Omdat de muziek zo mooi is en zo goed is opgenomen, hebben we dit livealbum van Fleet Foxes gebombardeerd tot album van week. Het is met 27 nummers en een speelduur van ruim 2 uur wel een zit, maar elk liedje is raak.

Glastonbury

Tussen de wedstrijden op het EK Voetbal door schakelen we dit weekend regelmatig naar de BBC waar beelden van Glastonbury te zien zullen zijn. Zeker als je de mazzel hebt dat je BBC Four kunt ontvangen. Voor het eerst dit jaar kun je ook buiten de UK beelden van het festival bekijken via de festival-website van de BBC.

Kim Gordon

Het lijkt of Kim Gordon een creatieve bron heeft aangeboord. Nog niet zo lang na haar recente album The Collective is er alweer gloednieuwe muziek. De video bij het nummer ECRP is gemaakt door haar dochter Coco Gordon-Moore.

Manu Chao

Precies op het moment dat de zomer is begonnen, is daar plots nieuwe muziek van Manu Chao. De afgelopen jaren was hij wel her en der te horen op albums van anderen, maar nu is er eigen materiaal. Op 20 september komt het album Viva Tu en tot die tijd doen we het met de single São Paulo Motoboy.

Heems

Rapper Heems komt in augustus met zijn tweede album van dit jaar. Zijn plaat Lafandar uit februari vinden we erg goed, dus we zijn vanzelfsprekend benieuwd. Zeker als er plots een single komt waarop hij samenwerkt met jazzpianist Vijay Iyer, die we kennen van zijn werk met Arooj Aftab. Het nummer Manto gaat (in tegenstelling tot veel andere rapnummers) over een bijzonder onderwerp: de opdeling van Brits-Indië in 1947.

Bright Eyes

Deze week werden we ook verrast met nieuwe muziek van Bright Eyes, een band die we erg hoog hebben zitten. Conor Oberst zegt over het nummer: “Dit is een lied over de vele kleine details in het leven die op dat moment onbeduidend, frivool of tijdelijk kunnen lijken, maar uiteindelijk je lot bepalen”. Later dit jaar volgen ook een album (20 september) en optredens in Nijmegen en Gent.

MJ Lenderman

We hebben het al vaker geroepen en gaan dat nu weer doen: MJ Lenderman is een talent om in de gaten te houden. De videoclip bij She’s Leaving You doet trouwens op grappige wijze denken aan die van Smells Like Teen Spirit.

Jay Worthy & Dām Funk

Rapper Jay Worthy heeft samen met muzikant Dām Funk een album gemaakt dat over twee weken uit zal komen. De nieuwe single 105 West laat horen waarom we naar deze plaat uitkijken. Samen met Ty Dolla $ign, Channel Tres, DJ Quik en A-Trak bouwen ze een muzikaal feestje dat regelmatig doet denken aan de iconische samenwerkingen tussen Dr. Dre en Snoop Dogg.

Rakim

Wil je je hiphop nog meer old school? Dan kun je deze week terecht bij de legendarische Rakim. Hij heeft voor het eerst in lange tijd weer muziek opgenomen. Over een maandje komt het album en nu is er al de single Be Ill, waarin ook Kurupt en Masta Killa te horen zijn.

Nieuwe albums

Mabe Fratti

Op papier maakt Mabe Fratti experimentele muziek, maar laat je niet te veel afschrikken door dat label. Het album Sentir Que No Sabes van de in Mexico-Stad wonende cellist is vooral erg mooi en razend interessant. Er zijn veel invloeden uit pop en rock te horen en wie het Spaans machtig is, hoort intelligente teksten. Voor de rest moet je de muziek van Mabe Fratti echt een kans geven. Je zult er geen spijt van krijgen.

Johnny Cash

Net als je denkt dat je al het interessante materiaal dat Johnny Cash in zijn leven heeft opgenomen wel allemaal gehoord hebt, is er plots het album Songwriter. De opnames van dit album komen uit 1993, net voordat Cash aan de slag ging met Rick Rubin. Niet alles van deze sessie uit ’93 was helemaal af en dus hebben muzikanten als Marty Stuart, Pete Abbott, Dave Roe en Dan Auerbach met veel respect de lege plekken ingevuld.