Muziektips voor het weekend: deel 220

Zach Bryan
Zach Bryan. Foto: Trevor Pavlik

Welkom bij een nieuwe editie van de wekelijkse muziektips op Mixed Grill. Er is weer veel moois om naar te luisteren, en te kijken, deze week. Hieronder staat een selectie van onze tips. Wil je meer? Volg dan onze playlist op Spotify.

Album van de week: Zach Bryan

Het gaat heel hard met de carriere van countryzanger Zach Bryan. In een paar jaar tijd is hij uitgegroeid tot een superster in de eigen scene en heeft hij de potentie om de rest van de wereld op korte termijn mee te pakken. En dat terwijl zijn muziek in eerste instantie niet voldoet aan de huidige trends. Ja, country is populair en krijgt in Nederland ook steeds meer fans erbij, maar de muziek die Zach Bryan maakt is geen lichtvoetige kost.

Hij durft het album The Great American Bar Scene dan ook te openen met het voordragen van een gedicht. Alsof hij wil zeggen: ik heb iets te vertellen, dus graag even opletten allemaal. De liedjes die volgen zijn over het algemeen klein en persoonlijk en vertellen stuk voor stuk persoonlijke verhalen. Muzikaal gezien is het geluid breder dan op voorgaande releases. Er is ruimte voor folk, americana en een vleugje rock. En alsof het niets is komen halverwege niemand minder dan Bruce Springsteen en John Mayer als gasten voorbij. Ja, zo groot is Zach Bryan dus.

Disclosure

De single She’s Gone, Dance On van Disclosure is al een tijdje uit, maar heeft deze week een zeer zomerse video gekregen. De clip is gemaakt door Vincent Catel, die vooral werkt met beroemde modehuizen als Hermès en Dior. En dat zie je direct terug in de beelden.

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar heeft de ruzie met Drake op glorieuze wijze gewonnen. Als (hopelijk) laatste trap na heeft Kendrick een video gemaakt bij het nummer dat de KO aan Drake uitdeelde. Wie goed kijkt, ziet nog een aantal visuele plaagstootjes.

Quavo & Lana Del Rey

De meest interessante muzikale combinatie komt deze week van Quavo en Lana Del Rey. De twee laten hun eigen muzikale werelden samensmelten tot een aanstekelijk nieuw geheel.

Killer Mike

Veel hiphop deze week, want ook Killer Mike heeft iets te vertellen. Het nummer Humble Me gaat namelijk over de gebeurtenissen rondom de Grammy Awards, waar Killer Mike in de boeien werd geslagen. Achteraf bleek de de arrestatie onterecht, maar de vernedering die de rapper moest ondergaan, valt natuurlijk niet zomaar terug te draaien.

Laura Jane Grace

Tiny Desk Concert had deze week weer een zeer interessante sessie online gezet. Laura Jane Grace is een grote naam in de punkscene, vooral dankzij haar rol in de band Against Me! In dit concert zien en horen we oud en nieuw werk met als rode draad het feit dat elk liedje een belangrijke boodschap heeft. Niet te missen voor de fans en een aanrader voor iedereen die haar werk nog niet kent.

Deep Purple

Nieuwe muziek van de heren op leeftijd van Deep Purple en deze klinkt precies zoals je hoopt dat het zou klinken. Je hoort dat de band nog steeds met plezier muziek maakt.

Nieuwe albums

Kiasmos

Na een lange stilte is er nieuw werk van het duo Kiasmos, een zijproject van Ólafur Arnalds en Janus Rasmussen. Samen maken zij episch klinkende dancemuziek, waarbij sfeer een belangrijke hoofdrol speelt. De muziek is absoluut geschikt voor de dansvloer, maar tegelijkertijd ook perfect om bij weg te dromen of als epische soundtrack bij een nachtelijke autorit. Live is Kiasmos trouwens een ervaring die je echt mee moet maken. Dus bij deze de tip voor de Melkweg op 25 september.

Bacchae

Bacchae is een punkband uit Washington DC die al een tijdje meedraait in de lokale scene. Op hun derde album stijgen ze boven zichzelf uit en weten ze de belangrijke boodschappen te koppelen aan melodieuze muziek. Het doet ons denken aan het betere werk van bands als Veruca Salt.