Muziektips voor het weekend (deel 51)

Pharoah Sanders en Floating Points
Pharoah Sanders en Floating Points
Foto: Eric Welles-Nyström

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Radiohead, First Aid Kit en John Grant.

Pharoah Sanders & Floating Points

Het mooiste album van deze week is een onwaarschijnlijke samenwerking tussen jazzgigant Pharoah Sanders, elektronica-kunstenaar Floating Points en The London Symphony Orchestra. Naar het schijnt was Sanders zo onder de indruk van Elaenia, het debuutalbum van Floating Points, dat hij Sam Shepherd (de man achter de bandnaam) benaderde voor een samenwerking.

Lange tijd schaafde Shepherd aan zijn compositie die hij Movement noemde en in 9 stukken onderverdeelde. De basis is een muzikaal tapijt van Floating Points, waarin je vooral digitale en analoge toetsen hoort. Het orkest voegde daar vervolgens vooral strijkers aan toe, waarna Pharoah Sanders de rest mocht aanvullen met zijn saxofoonspel.

Het resultaat is een album dat het best tot bloei komt als je aandachtig gaat luisteren. Dan ontdek je de schoonheid van de details, de subtiliteit en de prachtige samenwerking tussen muzikanten uit verschillende disciplines. Promises is onwaarschijnlijk mooi.

BROCKHAMPTON

Het energieke rapcollectief BROCKHAMPTON is terug na een korte pauze. In hun nieuwe single BUZZCUT geeft de zelfbenoemde boyband weer lekker gas en krijgen daarbij hulp van Danny Brown.

Gojira

De Franse metalband Gojira richt zich met hun nieuwe single Amazonia op Brazilië. Ze willen hiermee de aandacht vestigen op de traditionele volkeren die diep in het oerwoud leven, maar bedreigd worden door (illegale) boskap, industrie en intimidatie. De opbrengsten van het nummer gaan dan ook naar Articulation of Indigenous Peoples of Brazil (APIB) dat zich hard maakt voor de rechten van de bewoners van het Amazonegebied.

Muzikaal gezien zijn er ook Braziliaanse invloeden te horen. Hierdoor doet de vibe denken aan Sepultura ten tijde van hun album Roots.

John Grant

John Grant kondigde deze week een nieuw album aan en gaf een voorproefje met het nummer Boy From Michigan. Wij kunnen niet wachten om te horen welke muzikale koers hij dit keer is ingeslagen. Volgens Grant is het album sterk beïnvloed door de pandemie en de politieke puinhopen in de VS.

black midi

Met de single John L heeft de experimentele band black midi een eerste voorproefje voor hun tweede album dat eind mei uitkomt. Voor de opnames van het album heeft de band wat wijzingen in de bezetting gehad. Gitarist Matt Kwasniewski-Kelvin heeft zich tijdelijk teruggetrokken vanwege problemen met zijn geestelijke gezondheid. Voor hem in de plaats zijn saxofonist Kaidi Akinnibi en keyboardspeler Seth Evans gekomen.

De clip voor John L is gemaakt door Nina McNeely die eerder samenwerkte met Rihanna (Sledgehammer) en Gaspar Noé (Climax).

Game OST Galore

Liefhebbers van gamemuziek willen we graag wijzen op het YouTube-kanaal Game OST Galore van onze redacteur Sander. Hier maakt hij mooie compilaties van muziek uit beroemde games. De muziek is onderverdeeld in video’s met relaxte en met upbeat muziek. Heerlijk om te luisteren tijdens het werken of studeren.

Radiohead

Thom Yorke van Radiohead heeft meerdere keren laten weten dat hij het nummer Creep haat, maar lijkt daar onlangs van te zijn teruggekomen. Voor de presentatie van de nieuwe collectie van het Japanse kledingmerk Undercover van ontwerper Jun Takahashi heeft Thom Yorke een remix gemaakt van Creep. De nieuwe versie is traag en somber. Het verenigt het oude werk van Radiohead met hun nieuwe experimentele koers.

Nieuwe albums

Tune-Yards

Tune-Yards is door middel van experiment altijd op zoek geweest naar een uniek geluid. Op het album sketchy. lijkt alles plots op zijn plaats te vallen. Er is een balans gevonden tussen interessante popliedjes en muzikale gekkigheid, waardoor dit met gemak het beste album is geworden dat de band ooit heeft gemaakt.

For Those I Love

In het nummer You Live/No One Like You laat David Balfe zelf de naam Mike Skinner vallen. Als luisteraar valt dan van alles op zijn plaats, want het album dat Balfe onder de naam For Those I Love maakte ademt regelmatig dezelfde sfeer als het debuut van The Streets (de band van Mike Skinner). Op het titelloze album haalt David Balfe herinneringen op aan zijn beste vriend en muzikale partner Paul Curran die zich in 2018 van het leven beroofde.

Hierdoor is het album een ode aan Paul geworden. Veel mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt zullen troost en hoop uit de teksten kunnen halen. Voor alle andere luisteraars is For Those I Love een prachtig muzikaal verhaal over verlies en vriendschap. Muziaal gezien leunt het sterk tegen de muziek van The Streets, Mount Kimbie en Burial, maar dan wel met een dik Dublins accent. Een indrukwekkend debuut.

Armand Hammer

Achter de naam Armand Hammer gaan de rappers ELUCID and billy woods schuil. Vorig jaar brachten ze het uitstekende album Shrines uit. Dit keer hebben ze de samenwerking gezocht met Alchemist die alle nummers mocht produceren. Armand Hammer maakt pure hiphop in een tijd dat trap en autotune het genre overheersen. Dat maakt dit soort zorgvuldige gemaakte albums extra aangenaam. Het lugubere artwork moet je daarbij maar even negeren.

Noga Erez

De Israëlische Noga Erez is een veelzijdig talent. Ze schrijft, produceert en speelt meerdere instrumenten. Op haar nieuwe album toont ze deze veelzijdigheid aan de hand van liedjes die ergens zweven tussen experimentele pop en moderne R&B.

serpentwithfeet

Op zijn tweede album wilde serpentwithfeet een kalme en sensuele kant van zichzelf laten horen. De liefde staat centraal in de teksten en muzikaal gezien hoor je klassieke R&B met overduidelijke invloeden van serpentwithfeet’s muzikale vriendin Björk.

First Aid Kit

In 2017 gaven de zussen van First Aid Kit een concert waarin ze liedjes van Leonard Cohen speelden. Samen met muzikale vrienden als Loney Dear (die vandaag ook een nieuw album uit heeft) laten ze een mooie dwarsdoorsnede van Cohen’s oeuvre horen. Van Suzanne tot You Want It Darker.

Tomahawk

Tomahawk is een van de vele projecten van Mike Patton, die vooral bekend is geworden met Faith No More. Zijn nieuwe werk is veelal zeer experimenteel, maar met Tomahawk laat hij vooral stevige rock/metal horen.

Waltzburg

De Nijmeegse band Waltzburg brengt vandaag een EP uit met vijf liedjes. Drie ervan zijn eerder verschenen als single. In vijf tracks neemt de EP de luisteraar mee naar ongemakkelijke verjaardagen, een mislukte trip naar Londen en een bittere nieuwjaarsdag.