Muziektips voor het weekend (deel 63)

Kings of Convenience
Kings of Convenience. Foto: Salvo Alibrio

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Luister ze op je favoriete platform en mocht het je bevallen, breng dan zeker een bezoek aan je lokale platenzaak. Zo steun je de lokale middenstand én de muzikanten.

Album van de week: Kings of Convenience

Met dit warme weer kun je het beter kalm aan doen. Het nieuwe album van Kings of Convenience past daar perfect bij. Twee gitaren, twee stemmen, meer is er niet nodig voor een heerlijk lome popplaat. Hoogtepunten zijn Love Is a Lonely Thing en Catholic Country, waarop Feist als derde stem is te horen. Na 12 jaar is Kings of Convenience weer helemaal terug.

Pino Palladino & Blake Mills

Na het geweldige album dat Pino Palladino en Blake Mills met een aantal muzikale vrienden opnam, is er nu een live sessie. Samen met Abe Rounds (percussie) en de geweldige Sam Gendel (saxofoon) brengen ze muziek die akelig dicht in de buurt komt van het werk dat Palladino met D’Angelo opnam.

Pip Blom

Oei, wat klinkt de nieuwe single van Pip Blom weer enorm lekker. Niet vreemd dat men in het buitenland ook steeds meer en meer deze muziek begint te ontdekken en waarderen. De energie en het enthousiasme van Keep It Together werkt zeer aanstekelijk op je humeur. Misschien wel de beste Nederlandse act van dit moment. Op 8 oktober verschijn het nieuwe album.

Yves Tumor

De muziek van Yves Tumor laat zich niet in een hokje stopen. Zijn nieuwe single Jackie zit vol stevige gitaren, maar bevat ook elementen van jaren ’90 pop en R&B zoals Blood Orange. Erg interessant en met een lekker chaotische video gemaakt door Actual Objects.

Nieuwe albums

Cola Boyy

De veelzijdige Amerikaanse muzikant/producer Cola Boyy debuteert met een heerlijk popalbum waarbij hij hulp krijgt van niet de minsten. Zo doen The Avalanches, Andrew VanWyngarden van MGMT en Nicholas Godin van Air mee. Dankzij die namen weet je al een beetje in welke richting je dit album moet zoeken.

Frank Zappa

Op 25 maart 1988 speelde Frank Zappa voor het laatst op Amerikaanse bodem. Hij zou daarna nog wel flink wat concerten in Europa geven, maar desondanks is Zappa ’88 een indrukwekkend document. Opvallend zijn de blazers die zorgen dat bekende nummers een ander arrangement kregen. Een mooi voorbeeld is het einde van Stairway To Heaven waar een gitaarsolo van Jimmy Page door de blazers wordt gespeeld. De fantastische band verkeert in topvorm, waardoor dit album echt genieten is. Hoogtepunten zijn de Beatles-medley, met hilarisch verknipte teksten en de Bolero van Ravel, maar ook geweldige uitvoeringen van eigen nummers met veel aandacht voor de blazers en fraaie invloeden van klassieke componisten als Stravinsky.

Angélique Kidjo

Op haar laatste twee albums liet Angélique Kidjo zich inspireren door Talking Heads en Celia Cruz. Op Mother Nature staat Afrika weer centraal. Het album laat een breed scala aan hedendaagse en traditionele Afrikaanse muziek horen. Hierbij krijgt ze hulp van onder andere Burna Boy, Sampa the Great en Mr Eazi.

Muse

Het epische Origin of Symmetry van Muse is 10 jaar oud en dat was voor de band een goede reden om het album opnieuw te mixen. Producer Rich Costey heeft het geluid naar eigen zeggen meer open en dynamisch gemaakt. Hierbij is alleen gebruik gemaakt van de originele opnames. Een traktatie voor alle fans die het origineel grijs hebben gedraaid.