Plantronics Rig 800LX Review

gaming headset

Normaal gesproken plaatsen we niet vaak reviews van gaming headsets, maar voor de Plantronics Rig 800LX wilden we graag een uitzondering maken. Waarom? De headset ondersteunt Dolby Atmos, de meest actuele vooruitgang op het gebied van entertainmentaudio.

Waar de gebruikelijke Dolby Surround er in 5.1 en 7.1 is en je het geluid door middel van boxen om je heen aangeleverd krijgt, zorgt Dolby Atmos ervoor dat het geluid ook van boven komt. Je bevindt je als ware in een koepel van geluid, waardoor het overal vandaan komt. Het is een technologie die al in bioscopen terug te vinden is, maar nog niet echt zijn weg naar woonkamers heeft weten te vinden. Iets wat nu door de Rig 800LX van Plantronics een stuk gemakkelijker is.

Battlefield 1

Momenteel is er maar een kleine selectie games die Dolby Atmos ondersteunen, maar bij de games die het hebben brengt het wel degelijk een verandering in de speelervaring. Met name in een grootschalige shooter zoals Battlefield 1 merk je echt het verschil wanneer er een vliegtuig over je heen vliegt. Hierdoor lukte het mij om vijanden sneller te spotten. De Atmos-ondersteuning blijft echter niet alleen bij de games, want ook Netflix maakt er gebruik van bij sommige films. Wel dien ik te vermelden dat het hierbij gaat om een virtuele interpretatie van Dolby Atmos (waar dit met 5.1 en 7.1 headsets altijd het geval is), maar de implementatie en de werking zijn indrukwekkend.

gaming headset

Naast de kwaliteit van het geluid, is ook het comfort van de RIG 800LX van een hoog niveau. Doordat de headset een draadloos lichtgewicht is, kon ik deze voor langere gamesessies op mijn hoofd dragen zonder dat ik er last van kreeg of dat er een kabel in de weg zat. De zachte oorschelpen van stof dempen een groot gedeelte van het geluid van buitenaf en vallen comfortabel over je oren heen. In tegenstelling tot andere gaming headsets die ik hiervoor gebruikte, kreeg ik door het gebruikte materiaal geen last van zweterige oren. Dat de batterij daarnaast nog eens verdraaid lang meegaat (Plantronics belooft 24 uur) is natuurlijk al helemaal mooi meegenomen. En een verborgen functie op de aan/uit-schuif waarmee je direct kan horen wat het batterijniveau is, is een functie waar andere partijen iets van kunnen leren.

Microfoon

De verdere audiobediening zit tevens in de linkeroorschelp verwerkt, waardoor je gemakkelijk het volume kunt bedienen, de audio kan verdelen tussen de game en chat met andere spelers en waarbij gewisseld kan worden tussen verschillende profielen met één druk op de knop. Als je gaat kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de 800LX is deze zeker aanwezig. Tot zover veel lof over de headset, maar als ik een klein minpunt moet aankaarten kom ik uit bij de microfoon. Bij de goedkopere modellen uit de serie kan de microfoon van de headset gehaald worden, maar dit is bij de premium LX niet het geval. De kwaliteit van de microfoon is dan wel weer van een goed niveau, waardoor het maar bij een klein minpunt blijft.

Afsluitend kan het geen kwaad om te vermelden op welke consoles de headset werkt, want ondanks er op de doos staat dat deze geschikt is voor de Xbox One en PC, werkt de 800LX na het verschuiven van het kleine schuifje op de meegeleverde dongle ook gewoon op de PlayStation 4 en Nintendo Switch. De Atmos-ondersteuning mag hier dan wel niet werken, maar dit resulteert alsnog in een verdraaid comfortabele headset voor vrijwel ieder platform met goede audio. Een mogelijkheid om hem via een jack-verbinding aan bijvoorbeeld je telefoon te verbinden is wel een gemis, vooral met het aankoopbedrag in het achterhoofd. De headset heeft op de website van Plantronics namelijk een forse adviesprijs van 179,99.

Conclusie

Ben je op zoek naar een nieuwe gaming headset en wil je de toekomst van audio beleven? Dan is de RIG 800LX een must have headset…mits je diep in de buidel wilt tasten en je rekening houdt met de kleine hoeveelheid games die daadwerkelijk gebruik maken van de Atmos-ondersteuning. Desalniettemin is het een headset die door zijn sublieme comfort gecombineerd met de lange batterijduur erg geschikt is voor een fijne game ervaring en heb ik al mijn andere headsets aan de kant geschoven.

gaming headset