reMarkable 2: een papieren tablet zonder afleidingen

reMarkable 2; een papieren tablet zonder afleidingen

Schrijven is voor mij meer dan alleen een hobby, het is ook een uitlaatklep. Ik heb echter één probleem; ik ben ‘gezegend’ met ADHD waardoor mijn concentratievermogen soms om te janken is. Het komt dan ook regelmatig voor dat ik met volle moed de laptop openklap om te schrijven, maar dat ik binnen de kortste keren hersenloos aan het scrollen ben op Reddit, de gekke tech gadgets aan het zoeken ben, of een notificatie binnenkrijg van werkgerelateerd. Resultaat: een paar uur later ben ik geen letter opgeschoten. Toen ik meermaals de reMarkable 2 voorbij zag komen die zichzelf promoot als dé manier om ‘distraction free’ te kunnen werken, moest ik dit natuurlijk proberen.

Distraction free

De reMarkable 2 is een zogeheten ‘paper tablet’ die – net als e- readers zoals de Kobo Clara 2E en Kindle – gebruik maakt van e-ink. Het moment dat je hem uit de doos haalt, valt het gewicht direct op. Het gebrek daaraan bedoel ik daarmee. De reMarkable 2 is een heel dunne en lichte tablet, maar voelt niet goedkoop aan. Eerder zelfs het tegenovergestelde. Aan de achterkant is de reMarkable 2 voorzien van kleine pootjes, waardoor je hem stevig op een tafel kan leggen en hij niet wegglijdt.

Schrijven op de tablet voelt wonderbaarlijk genoeg of je daadwerkelijk op papier schrijft en is iets wat je moet meemaken om het te geloven. Wel is er een lichte vertraging, maar die ik niet per se als hinderlijk ervaar. Die vertraging is ook terug te vinden in de rest van de tablet. Het openen van bestanden, wisselen van een pagina, het heeft allemaal een paar seconden nodig voordat het wordt uitgevoerd. De refresh rate van het 10.3 inch scherm speelt hier ook een cruciale rol. Als je iets versleept of verwijdert, blijft een indruk daarvan achter tot de eerstvolgende refresh cycle van het scherm. Geen groot probleem, maar het kan wel eens afleiden als je driftig aan het werk bent.

Handgeschreven notities kunnen omgezet worden naar geschreven tekst als er een wifi verbinding is en dit werkt verrassend goed. Zelfs op momenten dat ik gehaast schreef. Wijzigingen die ik achteraf nog moest aanpassen, waren vrijwel alleen maar hoofdletters die een kleine moesten zijn (vooral mijn g blijft nog altijd koppig gezien worden als een hoofdletter G), of wanneer het streepje van mijn f of t niet goed werd geregistreerd.

Zoals je vaak ziet bij dergelijke e-ink tablets, heeft ook de reMarkable 2 een indrukwekkende batterijduur. Ik heb hem nu een paar weken actief in gebruik en op het moment van schrijven heeft de accu nog veertien procent over en heb ik niet het gevoel dat hij vanavond aan de USB-C oplader hoeft.

Templates voor alle situaties

Standaard wordt de reMarkable 2 al geleverd met verschillende templates. Denk hierbij aan je standaard blanco papier, lijntjes met verschillende breedtes en ruitjespapier, maar ook verschillende soorten bladmuziek templates.

Wat de reMarkable 2 zo veelzijdig maakt, is dat je templates kan importeren die je vanaf het internet downloadt. Doordat er gebruik gemaakt wordt van pdf is er op websites zoals Etsy een grote hoeveelheid custom made templates te koop en zijn er ook genoeg gratis templates te vinden. Zo heb ik er inmiddels een journal template op geïmporteerd om mijn mental health te bevorderen, een weekplanner voor gerechten en een template die perfect is voor het notuleren van vergaderingen op werk.

Digitaal doodelen

Zelf gebruik ik de reMarkable 2 voor notities op mijn werk, of het schrijven van artikelen. Iets wat natuurlijk ook veel gedaan wordt in notitieboeken is tekenen. Hoewel je er natuurlijk niet zoveel mee kan doen als wanneer je bijvoorbeeld een iPad combineert met de Apple Pencil en Procreate, heb ik op Reddit mooie kunstwerken voorbij zien komen die op de reMarkable waren gemaakt. Ik ben allesbehalve een Picasso, maar één van mijn reMarkable notitieboeken wordt gebruikt voor hersenspinsels van nieuwe tattoo ideeën.

De tools zijn beperkt, maar je kan wel gebruik maken van layers en verschillend schrijfgerei zoals markeerstiften en kwasten voorzien van een aantal basiskleuren. Kleuren die je op de tablet zelf niet ziet, maar eenmaal geëxporteerd of in de desktop/mobiele app wél.

Toch liever typen?

Hoewel de focus bij de reMarkable 2 ligt op geschreven notities, heb je de mogelijkheid om een on-screen toetsenbord zoals op je smartphone of ‘gewone’ tablet te gebruiken. Handig, maar dat kan natuurlijk handiger.

Sinds vorig jaar is de Type Folio case beschikbaar, een stevige case met een geïntegreerd toetsenbord. Hij verbindt zich via magnetische connectoren aan de tablet, zoals we dat ook zien bij bijvoorbeeld het Magic Keyboard voor de iPads van Apple. De toetsindeling is wat aan de krappe kant als je grotere handen hebt, maar de toetsaanslagen zijn fijn en worden snel geregistreerd door de reMarkable 2.

De type Folio komt in twee kleuren, bruin en zwart, en bij allebei zorgt het nepleder voor een premium design. Hij kan in twee standen gezet worden en als je het toetsenbord niet wilt gebruiken, kan je hem middels een slim systeem makkelijk verstoppen. Het gewicht neemt bij het gebruik van de Type Folio wel flink toe. Zonder weegt hij rond de 400 gram en is hij verrassend licht, maar met de case zit je volgens reMarkable zelf op 878 gram. Dat is meer dan een verdubbeling en dat voel je.

Limitaties

Hoe fijn de schrijfervaring wel niet is, toch heeft de reMarkable 2 wel wat limitaties. Het scherm is niet backlit, waardoor je hem in het donker niet of bij weinig licht amper kan gebruiken. Eerlijk is eerlijk; reMarkable zet de tablet in de markt als vervanger van een notitieblok en een papieren variant daarvan heeft ook geen schermverlichting, maar toch. Dat hij tegelijkertijd als e-reader wordt gepromoot, maakt het al helemaal wat scheef. Als ik een boek lees, is dat negen van de tien keer namelijk in bed. Als je de pagina’s kan zien, is het inderdaad een fijne e-reader, al had een optie van een zwarte achtergrond met daarop witte letters of het instellen van kleurtemperatuur geen overbodige luxe geweest. Dat is iets wat de concurrentie namelijk wél doet.

Het exporteren van je werk is – afhankelijk van welk formaat je wilt gebruiken – best een gedoe. Bestandsformaten die gebruikt worden zijn PDF, PNG of SVG en ze zijn zonder probleem te uploaden naar je cloudprovider zoals OneDrive, Dropbox of Google Drive. Handig voor geschreven notities, maar eenmaal omgezet naar tekst had ik toch liever de optie tot een ander format ook gezien.

De grootste beperking van de reMarkable 2 voor mij persoonlijk is dan ook het gebrek aan bestandondersteuning. Voor mij als schrijver is het .doc(x) format van Microsoft Word onmisbaar. Deze review heb ik uiteraard volledig geschreven op de tablet, maar gezien ik de tekst nog graag wilde controleren, heb ik de tekst per mail moeten versturen vanaf de tablet en die vervolgens copy pasten naar een Word document. Extra stappen die makkelijk voorkomen kunnen worden.

Er is binnen Word een add-on beschikbaar, maar die maakt van je document een pdf waar op de reMarkable alleen geschreven notities in gemaakt kunnen worden. Die notities kan je daarna niet converteren naar tekst, waardoor dat voor mij niet handig is. Als je annotaties wilt maken in een presentatie of als leerkracht tijdens het nakijken van papers is dat natuurlijk voldoende, maar stel dat ik overprikkeld van de laptopnotificaties op de reMarkable verder wil werken, dan is dat geen optie.

Prijzig pakket en conclusie

De reMarkable 2 gaat over de toonbank voor 349 euro. Hier zit echter geen pen bij waardoor je er niets mee kan als je geen andere hebt liggen die compatible is. De reMarkable Marker (zeg dat maar eens tien keer snel achter elkaar) kost 79 euro en als je voor de Marker Plus gaat die onder andere een handige ‘gum’ heeft, ben je 129 euro kwijt. Wil je Type Folio er ook nog eens bij? 199 extra. Een gewone hoes of book case? 69 of 159 euro. Ga je voor het meest luxe pakket, dan kom je dus uit op een dikke 677 euro. Een flinke duit, maar ter vergelijking; ga je een nieuw model iPad samenstellen met een Apple Pencil en het dure Magic Keyboard, kom je al uit op een minimaal bedrag van 980 euro. Uiteraard kan je daar veel meer mee en betaal je driedubbel omdat de naam Apple eraan hangt.

Kijkend naar wat je met de reMarkable 2 kan doen en hoe oud de hardware is (hij kwam in 2020 uit en is in techjaren dus bijna toe aan zijn pensioen), is het aan jou waar je de reMarkable 2 voor wilt gaan gebruiken en of dat bedrag het waard is. Kijkend naar mijn eigen situatie is de reMarkable voor mijn schrijfwerk soms net iets te veel gehannes om volledige reviews op te schrijven door het gebrek aan .doc ondersteuning, maar voor mijn grotemensenbaan is het maken van snelle aantekeningen en checklists enorm handig. Het allerbelangrijkste voor mij was het afleidingvrij kunnen schrijven en dat is zeker het geval. Er is geen appstore aanwezig waardoor de enige afleiding die ik heb mijn tekeningetjes zijn of een ebook. Twee dingen die veel beter zijn dan doomscrollen op social media. Ik kom nog steeds nieuwe templates tegen op internet die mij helpen wat structuur in mijn leven aan te brengen en alleen daarvoor heb ik hem altijd bij me.

Marc de Haas

reMarkable 2; een papieren tablet zonder afleidingen

reMarkable 2; een papieren tablet zonder afleidingen

reMarkable 2; een papieren tablet zonder afleidingen

reMarkable 2; een papieren tablet zonder afleidingen