Vanaf 2 september presenteert Rutger Brandt Gallery in Amsterdam een mooie solotentoonstelling van Ryan Crotty. De schilderijen van deze Amerikaanse kunstenaar worden gekarakteriseerd door uitgestrekte landschappen van levendige, samengesmolten kleuren.
In het werk van Ryan Crotty (Auburn, Nebraska, 1977) staat de kracht van kleur centraal. De afwezigheid van herkenbare vormen nodigt de toeschouwer uit kunst te ervaren met hart, hoofd en lichaam. Door gebruik te maken van onconventionele druktechnieken creëert Crotty heldere composities van kleur die zich uitstrekken voorbij de randen van het doek.
Zijn doeken bestaan uit meerdere lagen acryl en doorschijnende glansgel die over elkaar heen worden aangebracht. Hij manipuleert het pigment door deze met een mes over het doek te trekken, glad te strijken en over het oppervlak te slepen, waardoor subtiele variaties en overgangen van kleur en textuur ontstaan. Het overtollige pigment en verfdruppels worden over de randen van het doek uitgesmeerd.
Hypnotiserend kleurenveld
De techniek van Crotty geeft de indruk dat de kleuren zweven, alsof ze een innerlijk licht bevatten. De afwezigheid van zichtbare penseelstreken en glanzende afwerking versterken deze luchtige kwaliteit. De kleuren lijken gewichtloos en goddelijk. Wat zich ontvouwt is een hypnotiserend kleurenveld van lichtgevende kleuroppervlakken.
Zodoende hebben de schilderijen van Crotty een meeslepende werking. De toeschouwer wordt meegezogen in de kleurenoase van Crotty. Zijn palet bestaat uit intense en heldere tinten, zoals dieprood, rijk blauw, levendig geel en fluweelachtig paars. De contrasterende kleurvlakken bieden ruimte voor nadere beschouwing en zelfreflectie. Crotty creëert een dialoog tussen de kijker en het doek, waarbij de kleuren dienen als emotionele en spirituele verbinding.