Hou je huis warm met spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie
Foto: Takkenkamp Isolatie

Als eigenaar van een huis is het verstandig om te kijken op welke manieren je het wooncomfort kunt verhogen en hoe je kunt besparen op vaste lasten. Een spouwmuurisolatie kan in beide gevallen helpen.

Wie geeft om het milieu en om zijn eigen portemonnee zou zeker deze vorm van isolatie moeten overwegen. Uit onderzoek blijkt dat je zo’n 30% op je gasverbruik kunt besparen. Hierdoor kunnen je maandlasten omlaag en is je huis ook nog eens meer waard. Dit is dus een investering die zichzelf terug gaat verdienen. Zeker als je in een wat ouder huis (van voor 1980) woont.

Wat is een spouwmuur?

De spouwmuur bestaat eigenlijk uit twee muren, een binnen- en een buitenmuur. De ruimte tussen de twee muren zorgt voor isolatie en voorkomt dat vocht makkelijk je huis binnenkomt. Normaal gesproken zit er dus niets (lucht) tussen de twee muren. Het aanbrengen van een isolatielaag tussen de twee muren blijkt echter nog effectiever te zijn. Vandaar dat veel bezitters van oude huizen ervoor kiezen om hun spouwmuur een upgrade te geven. Dit is bijna altijd mogelijk bij huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1990.

Is mijn huis geschikt?

Als je huis is gebouwd in de eerder genoemde periode dan is de kans groot dat spouwmuurisolatie mogelijk is. Zeker als het huis ouder is dan 1975. Daarna is bij sommige bouwprojecten wel eens een vorm van spouwmuurisolatie gebruikt. Mocht dat het geval zijn dan is het overigens vaak nog wel mogelijk om de isolatielaag te verbeteren. Bij bouw van na 1990 is het huis isoleren niet nodig.

Hoe gaat het isoleren in zijn werk?

Met behulp van een speciale boor worden gaten in de buitenmuur gemaakt, waardoor het isolatiemateriaal naar binnen kan worden gespoten. Na afloop worden de gaten weer netjes weggewerkt, zodat je er niets van ziet. Er zijn meerdere materialen die kunnen worden gebruikt voor een spouwmuurisolatie. Welke het beste bij jouw situatie passen, hangt af onder ander af van het soort muur. Veelgebruikte materialen zijn Airofill, Supafill en Aminotherm.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie hangen vooral af van het oppervlak van de muren die behandeld moeten worden. Reken op een bedrag van tussen €850 en €1800. Deze kosten heb je gemiddeld na 3 of 4 jaar al terugverdiend. Daarnaast zal je huis waarschijnlijk een beter energielabel krijgen, waardoor de waarde zal stijgen. Ook op deze manier verdien je geld. Het is dus echt een investering die loont.