Streets of the World op het Hembrugterrein

Jeroen Swolfs - Streets of the World
Havana, Cuba

Al eerder schreven we over Streets of the World van Jeroen Swolfs. De Nederlandse fotojournalist bezocht voor dit unieke project alle 195 hoofdsteden van de wereld en legde telkens het straatleven vast op beeld. Vanaf 13 april kun je zijn bijzondere, levensgrote foto’s de hele zomer bekijken in Zaandam.

De vorige keer dat we over Streets of the World schreven, exposeerde Jeroen Swolfs in een leegstaande parkeergarage in Amsterdam Zuid-Oost. Destijds, eind 2016, moest hij zijn ambitieuze project nog afronden. Daarna volgde in de zomer van 2017 een succesvolle tentoonstelling op het historierijke Hembrugterrein in Zaandam. Maar liefst 10.000 bezoekers kwamen toen op zijn Streets of the World Photo Museum af. Vanaf volgende week opent het tijdelijke fotomuseum voor een tweede seizoen.

Verschillende culturen

Het Streets of the World Photo Museum is gevestigd in een voormalig magazijn van Defensie. Het pand heeft vier verdiepingen en een oppervlakte van 3800 m2. Bezoekers kunnen hier dwalen door een doolhof van buitenlandse straten, pleinen en markten. Tijdens die ontdekkingsreis door de continenten en hoofdsteden van de wereld, krijgt de bezoeker een inkijkje in honderden verschillende culturen. De levensgrote foto’s tonen allerlei momentopnames uit het leven, denk aan een kleurrijke straat in Havana (Cuba), een markt vol met rijp fruit in Kathmandu (Nepal) of een potje outdoor pool in Doesjanbe (Tadzjikistan).

Straatleven

Het project Streets of the World bestaat uit 195 foto’s van 195 hoofdsteden in 195 landen. Tussen 2009 en 2016 reisde de Jeroen Swolfs de hele aardbol over. Telkens als hij een nieuw land bezocht, maakte hij een foto van het straatleven in de hoofdstad. Elk beeld werd technisch op dezelfde manier geschoten, met precies in het midden de horizon. Hierdoor ontstaat een mooi effect als je langs te tentoonstellingswanden loopt. De foto’s sluiten perfect op elkaar aan en er ontstaat hierdoor een verhaal. Het laat gelijktijdig overeenkomsten en verschillen zien tussen mensen wereldwijd. Volgens de fotograaf zijn mensen veel meer hetzelfde dan ze denken, ondanks verschillen in leefomgeving.

Op tournee

Het Streets of the World Photo Museum is onderdeel van de Streets of the World Tour. Voor deze tour gaat Jeroen Swolfs alle hoofdsteden van de wereld nogmaals bezoeken. Hij wil de 195 verhalen en foto’s die hij in 7 jaar verzamelde, terugbrengen naar alle landen via unieke foto-exposities. Denk aan pop-ups, zoals het tijdelijke museum in Zaandam, maar ook aan grote buitenexposities. De eerste locatie van de Streets of the World Tour was in de voormalig bierbrouwerij van Carlsberg in het de Deense hoofdstad Kopenhagen in de zomer van 2017. Streets of the World werkt momenteel aan een expositie in de voortuin van het Rijksdaggebouw in Berlijn en aan een drie kilometer lange tour langs de rivier in het oude centrum van Dubai.

Wil je een voorproefje van Streets of the World? Bekijk onderaan deze pagina dan de documentaire van National Geographic waarin Jeroen Swolfs wordt gevolgd tijdens zijn wereldreis.

Streets of the World Photo Museum
13 april t/m 30 september 2018

Locatie: aan het Noordzeekanaal op het Hembrugterrein. Het adres is Slaghoedje 52 in Zaandam.

Openingstijden:
Vanaf vrijdag 13 april – vrijdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur.
Vanaf woensdag 18 juli – woensdag t/m zondag van 10:00 – 18:00 uur.

Jeroen Swolfs - Streets of the World
Impressie Streets of the World Photo Museum (Foto door Robert Lagendijk)
Jeroen Swolfs - Streets of the World
Impressie van de tentoonstelling, met een foto van Pyongyang, Noord-Korea
Jeroen Swolfs - Streets of the World
Bridgetown, Barbados
Jeroen Swolfs - Streets of the World
Kingston, Jamaica
Jeroen Swolfs - Streets of the World
Amsterdam, Nederland

Foto’s © Jeroen Swolfs