6 tips voor het online IFFR

First Cow
First Cow

Dit jaar is een bijzonder jaar voor het IFFR. Het Filmfestival in Rotterdam viert de 50ste editie en laat zich daarbij zo min mogelijk dwars zitten door de coronacrisis. Wij geven je een aantal tips voor de eerste editie van dit jaar.

Helaas kunnen we nu niet afreizen naar Rotterdam om ons onder te dompelen in de unieke IFFR-sfeer. Daarom heeft de organisatie het festival in tweeën geknipt. Van 1 tot en met 7 februari is er een online editie en in juni volgt een tweede editie die hopelijk wel in de Rotterdamse bioscoopzalen te zien zal zijn.

Niets evenaart natuurlijk het gevoel van een film kijken in een volle zaal en op een groot doek, maar een online festival is natuurlijk vele malen beter dan helemaal geen festival. In de eerste week kun je daarom online een grote selectie interessante nieuwe films bekijken. Gewoon in je eigen thuisbioscoop. Hierbij is het mogelijk om de film tijdens de festivalpremière te streamen of in de 72 uur daarna on demand te bekijken. Zo zie je maar dat er ook voordelen aan een online festival zitten.

Het programma is inmiddels bekend en de kaartverkoop is begonnen. Het enige wat je nu nog moet doen, is een selectie maken van de films die je graag wil zien. Zoals altijd op het IFFR is het programma zeer divers en biedt het voor elk wat wils. Daarom helpen we je een beetje met een paar tips voor films waarvan wij denken dat je die moet gaan kijken.

First Cow

Wij zagen deze prachtige film al op het LIFF in Leiden en kunnen hem van harte aanbevelen. First Cow speelt zich af in de wereld van de pelsjagers in het Wilde Westen van zo’n 100 jaar geleden. Tussen alle ruige jagers weten een schuchtere kok en een Chinese immigrant elkaar te vinden. Door het bakken van een soort oliebollen weten ze een hoop geld te verdienen, maar daarvoor moeten ze wel op illegale wijze aan een belangrijk ingrediënt komen.

Sweat

De Poolse film Sweat snijdt een actueel thema aan. Sylwia is een fitness-influencer met 600.000 volgers. Een mooie basis voor een prettig en onbezorgd leven zou je denken, maar dat is het helaas niet. Door haar hele leven te delen met mensen aan de andere kant van een beeldscherm komt ze erachter dat dat leven niet perfect is. En dan duikt er ook nog eens een stalker op.

Mandibules

Mandibules

Heerlijke gekte komt dit jaar van regisseur Quentin Dupieux, ook wel bekend als techno-artiest Mr. Oizo. In Mandibules laat hij je kennis maken met twee lanterfanters die een enorme vlieg in hun kofferbak vinden. Ze besluiten het dier te temmen en te trainen in de hoop er geld mee te verdienen.

Quo vadis, Aida?

Een heftig en indrukwekkend verhaal over de val van Srebrenica en de genocide die daarop volgt. Quo vadis, Aida? vertelt het verhaal vanuit de tolk Aida die op de Nederlandse VN-basis werkt. Terwijl ze haar werk zo goed mogelijk probeert te doen, komt steeds meer het besef wat de gevolgen van de explosieve situatie rondom de basis zullen zijn.

Riders of Justice

De wraakfilm is een bekend genre in bijvoorbeeld Hollywood. Het Deense Riders of Justice geeft er een fantastische tragikomische draai aan. Geweld en humor gaan hand in hand in deze film.

Dear Comrades!

Historisch en tegelijkertijd ook razend actueel. De Russische regisseur Andrej Kontsjalovski toont het verhaal van een arbeidersstaking in 1962 die gewelddadig de kop werd ingedrukt. Het Sovjet-regime wist de gebeurtenissen lange tijd voor de buitenwereld verborgen te houden. Kontsjalovski zorgt dat het nu nooit meer vergeten zal worden.

Volg ons op Facebook