Verslag voorpremière We Are Modeselektor

Modeselektor kennen wij als het Berlijnse duo Sebastian Szary en Gernot Bronsert. Zij maken elektronische muziek die niet in een bepaald genre te plaatsen valt, Thom Yorke van Radiohead heeft ze heel hoog zitten en zij breken menig (festival)podium af met hun sets. Kortom, Modeselektor is cool.

Voorafgaand aan hun optreden tijdens hun 50 Weapons labelavond tijdens 5 Days Off kreeg een select groepje voor de allereerste keer de documentaire over Modeselektor te zien. Naar eigen zeggen was We Are Modeselektor pas twee dagen daarvoor afgemonteerd. Mixedgrill.nl was getuige van een heuse wereldpremière. Sebastian en Gernot groeiden op in twee dorpen vlak bij Berlijn, Rüdersdorf en Woltersdorf. Daar begint de documentaire ook. Wij zien veel privémateriaal van illegale feesten in fabrieken en loodsen in de jaren ’90 en hoe zij hun netwerk in de Berlijnse undergroundscene steeds verder hebben weten uit te breiden. Verder komen wij te weten hoe de eerste tracks van Modeselektor zijn ontstaan en hoe zij toentertijd en nu nog steeds bezeten zijn van techno.

Wereldtour

Zoals een leuke muziekdocumentaire betaamt worden de beelden uit het verleden afgewisseld met beelden van het heden, met name de wereldtour die zij vorig jaar hebben gehad. De documentairemakers Romi Agel en Holger Wick gingen een paar maanden mee met de heren en dat heeft geresulteerd leuke beelden van hoe het er op een wereldtour aan toe gaat. Voor de rest is We Are Modeselektor niet wereldschokkend te noemen, maar een vermakelijke muziekdocumentaire van 72 minuten waarin de Berlijnse helden door muzikale collega’s en vrienden in het zonnetje worden gezet.

Na het zien van de docu hadden wij hooggespannen verwachtingen van de DJ-set die de heren later in de nacht gingen geven, maar helaas werden die niet helemaal waargemaakt. De Melkweg was bij lange na niet uitverkocht en de sfeer wilde er maar niet in komen. Desondanks is de set van Modeselektor geen smet op de avond geweest, eerder een halve glimlach.

We Are Modeselektor is vanaf 3 mei 2013 op DVD en Blu-Ray verkrijgbaar.

Mo Banadji

Volg ons op Facebook