Hou jij van reizen, maar wil je het milieu zo min mogelijk belasten? Dan is duurzaam op reis gaan dé oplossing. Duurzaam reizen betekent dat je tijdens je vakantie een positieve bijdrage levert aan het land van bestemming en de natuurlijke omgeving. Daarnaast probeer je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat kun je op verschillende manieren doen.
Duurzaam vervoer
Als je duurzaam wilt reizen, kun je het best naar een bestemming gaan die niet te ver van je woonplaats ligt. Kies bijvoorbeeld voor een bestemming waar je vrij eenvoudig met de bus, trein of boot kunt komen. Wil je graag naar bestemming die buiten Europa ligt en is een vliegreis daarom onvermijdelijk? Boek dan een rechtstreekse vlucht als dat mogelijk is. Met een rechtstreekse vlucht stoot je veel minder CO2 uit dan bij een vlucht met verschillende tussenstops waar je moet overstappen. Als je eenmaal in het vakantieland bent, reis dan zoveel mogelijk met de bus of trein in plaats van met binnenlandse vluchten of een huurauto. Eenmaal op je vakantiebestemming wil je de omgeving natuurlijk meteen ontdekken. Ga lopend, huur een fiets of ga in een waterrijk gebied met een boot of kajak.
Kies de juiste reisorganisatie
Duurzaam reizen kan ook als je kiest voor een reisorganisatie die rekening houdt met mens, natuur en milieu. Duurzame touroperators hebben vaak een certificaat, maar dat zegt niet alles. Check dus wel van tevoren hoe duurzaam hun reizen echt zijn. Bij de reizen van sommige organisaties werk jij zelf ook echt mee aan natuurbehoud. Bij andere wordt een deel van de winst besteed aan natuurbescherming. Ook zie je vaak dat samengewerkt wordt met de lokale mensen, die er daardoor aan kunnen verdienen.
Blijf lokaal
Wil je georganiseerde excursies boeken? Let er dan op dat deze uitgevoerd worden met respect voor natuur, dier en mens. Activiteiten als ritjes op olifanten of een bezoek aan een kindertehuis zijn absoluut niet duurzaam. Ook zetten duurzame reisorganisaties voor excursies gecertificeerde plaatselijke reisleiders en bedrijfjes in. Door boodschappen te doen bij de locals of te kiezen voor de restaurants van de locals, investeer je in de lokale economie.
Ga voor duurzame accommodaties
Er zijn steeds meer hotels, vakantieresorts en campings die rekening houden met mens en natuur. Duurzame accommodaties zijn bijvoorbeeld extra goed geïsoleerd om te besparen op stroom voor de airconditioning of verwarming. Ook is bij de bouw of renovatie zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede producten en materialen. Verder zijn er steeds meer accommodaties die zelf energie opwekken. Op milieuvriendelijke manieren zorgen ze voor de stroom die gasten nodig hebben. Vaak zijn hiervoor zonnepanelen geïnstalleerd op daken. Verder kan een duurzame accommodatie een zuiveringssysteem hebben, dat rioolwater omzet in schoon water. Je kunt duurzame accommodaties herkennen aan de internationale keurmerken.
Laat je huis goed achter
Je vindt duurzaamheid belangrijk. Als je op reis bent, laat je huis dan goed maar energiebewust achter. Kies voor een tijdschakelaar om een ledlamp af en toe te laten branden. Zet de de koelkast laag of helemaal uit. Ook als je van huis bent, verbruik je zo niet onnodig energie en kun je dus energie besparen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je bankrekening. Wil je weten hoeveel je kunt besparen op energiekosten? De energieprijzen van alle energieleveranciers vergelijken, doe je eenvoudig online.