Het tegendraadse Supreme viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Voor het Design Museum in Den Bosch een mooie aanleiding om met een unieke tentoonstelling stil te staan bij het merk. In Supreme – Resampling the World draait het om de vele bijzondere accessoires en objecten die het merk heeft uitgebracht.
Naast de kleding en skateboards van Supreme kun je in elke nieuwe drop wel een paar opvallende en vaak niet voor de hand liggende items vinden. Zo brachten ze laatste jaren onder andere stoelen, porseleinen beeldjes, gereedschapskisten, pingpongtafels en zelfs bakstenen en emmers met daarop het boxlogo van Supreme uit. Curator Bao Yao Fei deed onderzoek naar dit fenomeen en verwerkte het tot een razend interessante expositie.
Gewilde objecten
Je kunt het gewilde imago van Supreme op verschillende manieren bekijken. Vast staat dat het merk cool is, maar ook dat wat ze uitbrengen gewild is bij zowel verzamelaars als zogenaamde resellers. Alles wat Supreme aanraakt, lijkt dus in goud te veranderen. Al zijn de voorwerpen in de meeste gevallen natuurlijk rood met wit. Heel bijzonder aan dit alles is dat het Supreme lukt om de meest random items te transformeren tot een gewild object. Dat kunnen onopvallende dingen als een stuk gereedschap zijn, maar ook ontwerpen die van zichzelf al geliefd zijn bij veel mensen. Denk hierbij aan een stoel van Gerrit Rietveld, een kruk van Alvar Aalto, een koffer van Rimowa of een platenspeler van Technics.
Context
In de tentoonstelling in Den Bosch zie je meer dan 250 objecten die een Supreme-jasje hebben gekregen. Hierbij heeft het museum er bewust voor gekozen om het merk zelf niet te betrekken en de expositie voor het grote deel samen te stellen met voorwerpen die (voornamelijk) Nederlandse verzamelaars/liefhebbers hebben uitgeleend. De thematische indeling en de begeleidende teksten zorgen voor een verdiepende context. Dit maakt Supreme – Resampling the World niet alleen interessant voor fans van Supreme, maar ook voor liefhebbers van design in het algemeen en iedereen die een bijzonder cultureel fenomeen wil ontdekken en begrijpen. Het feit dat dit alles nu in een museale omgeving te zien is, geeft het nog een extra laag om over na te denken.
Supreme staat namelijk niet alleen voor de wereld rondom skateboarden, maar ook voor The American Dream, escapisme, kwajongensgedrag, machocultuur, liefde voor ambacht en een scherp oog voor mooi design. Ontdek het zelf in Supreme – Resampling the World. De tentoonstelling is te zien tot en met 23 maart 2025.