We zitten weer in de donkere dagen voor Kerst. Het is vroeg donker en overal in de stad branden lichtjes. In Amsterdam zijn die lichten extra bijzonder tijdens het Amsterdam Light Festival.
Vanaf 30 november tot en met 21 januari zijn er in Amsterdam 21 kunstwerken te zien die met licht te maken hebben. Hierbij speelt het water in de stad een belangrijke rol. Alle kunstwerken staan in of aan het water en sommige hangen er zelfs boven. De beste manier om het Amsterdam Light Festival te bekijken is vanuit een boot. Het liefst een open boot, zodat je goed alle kanten op kunt kijken.
De rode draad van het festival is dit jaar ook echt een rode draad. Parallel aan de 6.5 kilometer lange route die je langs de kunstwerken kunt maken, loopt een lichtgevende rode draad van kunstenaar Ai WeiWei. Op uitnodiging van het Amsterdam Light Festival maakte hij het werk Thinline, dat vragen moet oproepen over grenzen en wie die grenzen bepaalt. Hij liet zich trouwens inspireren door de orthodox joodse gemeenschap in Brooklyn die tijdens sjabbat een rode lijn om hun buurt spannen, zodat ze zich ook op die dag vrij kunnen bewegen.
Spektakel en subtiliteit
Het werk van Ai WeiWei stemt vooral tot nadenken. Soms valt deze niet op, omdat de lijn ergens via de bomen langs de gracht loopt, maar steeds duikt deze toch weer in je ooghoek op. De grens is altijd aanwezig en haast onvermijdelijk. Een indrukwekkend werk, maar niet het meest spectaculaire kunstwerk van het festival. Daarvoor moet je bij andere lichtkunstenaars zijn. Het Amsterdam Light Festival biedt dit jaar een mooi evenwichtige mix van spektakel en subtiliteit.
De ene keer is het een projectie op een gebouw, zoals NEMO of de Hermitage, en een andere keer hangt er een lichtgevend object. Sommige werken stralen kalm hun licht uit over de stad en anderen knipperen en stralen je tegemoet. Er is zelfs één werk dat helemaal niet uit licht bestaat. Het Nederlandse HOH Architecten maakte van de typische straatlantaarns langs de grachten een heus kunstobject.
Noorderlicht in Amsterdam
Wie wat meer actie wil zien, kan naar het Jonas Daniël Meijerplein gaan. Hier laat ACTLD uit België met een projectie boven het plein het meest spectaculaire licht uit de natuur zien. Wie de tijd neemt voor dit werk kan het Noorderlicht in hartje Amsterdam aanschouwen. Ook aan de Amstel is weer veel moois te zien: een gigantische nazar (blauw oog) die Amsterdam moet beschermen tegen kwade invloeden, druk verspringende symbolen in een werk van Ben Zamora en een geweldige lichttunnel van Vendel & de Wolf die doet denken aan razendsnelle ruimteschepen.
Elk van de 21 werken heeft een bijzonder verhaal. Door de stad wandelen of varen en van de kunst genieten is daarom nog beter als je een gids bij je hebt. Met een boot, op de fiets of te voet ga je langs alle kunstwerken en onderweg hoor je van een gids of via een gesproken audiotour alle interessante verhalen over de werken. Via Lovers kun je verschillende arrangementen voor een boottocht boeken. Deze rederij is officieel partner van het festival.