De overeenkomsten tussen rappers en klassieke kunst

2 chainz

B4XVI van Cecilia Azcarate is een van de beste Tumblr-pagina’s die we de laatste tijd gezien hebben. Onder het motto ‘swag is timeless’ is ze op zoek gegaan naar de overeenkomsten tussen kunst van voor 1600 en hedendaagse rappers.

Het was haar opgevallen dat de geportretteerden in de middeleeuwen graag met een hun rijkdom pronkten, net als veel rappers nu doen. Azcarate dook in het archief van het Metropolitan Museum en ging op zoek naar gelijkenissen. En die vond ze! Hierboven zie je 2 Chainz, een van de grootste liefhebbers van goud en sieraden van dit moment en Ecce Homo van Quinten Massijs uit 1520. Hieronder zie je nog meer opvallende overeenkomsten.

kanye west

Het bontje van Kanye West lijkt veel op die van de man die te zien is op het schilderij Christ Blessing, Surrounded by a Donor and His Family uit 1575-1580 van een onbekende Duitse schilder.

hot sugar

Rapper Hot Sugar vertoont veel overeenkomsten met een Christus (1505) van Gerard David.

young thug

Naast oude Hollandse meesters ging Cecilia Azcarate op een gegeven moment ook zoeken bij de meso-amerikaanse sculpturen. Daar vond ze dit evenbeeld (uit een periode tussen de 1ste en 4de eeuw) van rapper Young Thug.

YG

Deze wierookhouder uit 1200-1400 toont overeenkomsten met de tatoeages van YG.

wiz khalifa

Een van de drie koningen op een schilderij van Hugo van der Goes uit eind 15e eeuw en Wiz Khalifa.

a$ap ferg

Een figuur op The Martyrdom of Saint Lawrence (1465) van een Oostenrijkse monnik draagt zijn kleding op dezelfde manier als A$AP Ferg.

a$ap rocky

Nog een rapper van de A$AP Mob. Dit keer A$AP Rocky en een meso-amerikaans beeld uit het jaar 400.

boychild

Tot slot: rapper Boychild en zijn evenbeeld op een wandtapijt uit 1500.