Als het gaat om ‘on the road’ werken, zweren mensen al jarenlang bij een notebook. Tablet-fabrikanten proberen zich al langere tijd in deze strijd te mengen, maar vooralsnog onsuccesvol. Tegelijkertijd weten steeds meer laptops een touchscreen te implementeren om toch die hands-on ervaring van de tablet toe te voegen. Andersom is dit echt niet echt het geval geweest, maar het nieuwe Magic Keyboard van Apple heeft hier voor mij verandering in gebracht.
Toetsenbord en muis in één
Ik was al fan van de voorganger van het vernieuwde Magic Keyboard, de Smart Folio. Eerlijk toegegeven, de feeling van de toetsslagen op de Folio hadden wat gewenning nodig, maar eenmaal aan het typen wilde ik niets anders meer. Dat hij dan ook nog eens stof en waterdicht was, was mooi meegenomen. En toen was daar het Magic Keyboard. Deze kan dan wel niet tegen water, maar brengt de iPad qua feeling en functionaliteit meer in de buurt van een laptop. Het heeft naast een erg fijn toetsenbord namelijk ook een trackpad.
Met een update eerder dit jaar, kreeg de iPad al muis-support, maar dat deze al in de hoes verwerkt zit maakt het net dat beetje praktischer in het gebruik. Zelfs op de kleinere 11 inch-variant zit hij op ene plek waar ik geen kramp in mijn handen kreeg. Waar ik bij de Smart Folio moest wennen aan de toetsen, had ik dat nu met de muiscursor. Deze gaat namelijk automatisch naar de app-iconen toe als je in de buurt komt, waardoor het met vlagen als een hybride tussen toch en muis aanvoelt. Eenmaal in een app of browser is dit niet meer het geval en dit doet zich dan ook alleen voor op het homescherm. Het bekende scherm waar je overzicht staat van alle geopende apps door de onderkant naar boven te schuiven, vergt ook wat oefenen.
Zware jongen
Naast een toetsenbord en muis fungeert het Magic Keyboard – net als de Smart Folio ervoor – ook als volledige cover. Een wel erg stevige cover in dit geval. De 4e generatie iPad Pro die eerder dit jaar uitkwam weegt met zijn nog geen 500 gram amper wat, maar door het Magic Keyboard wordt dit meer dan verdubbeld. Je zou kunnen zeggen dat dit een negatief iets is, maar persoonlijk vind ik dit extra gewicht fijner omdat het geheel wat steviger aanvoelt en je krijgt het idee dat je daadwerkelijk meer dan een tablet vasthebt.
Ik mocht aan de slag met de 11 inch iPad Pro en bijhorende formaat Magic Keyboard, wat al wat gewicht met zich meebracht, maar als je voor de grotere varianten gaat wordt het totale gewicht zelfs zwaarder dan de meest recente MacBook Air. Dit is wel iets wat je in je achterhoofd moet houden als je de switch wilt gaan maken.
Het enige nadeel wat ik ervaarde in het gebruik met het toetsenbord is het feit dat je hem hierdoor niet op een natuurlijke manier in verticale (portret) modus kan gebruiken. Voor horizontaal gebruik is hij perfect en kan je hem door de ingebouwde scharnieren makkelijk kantelen, maar kan je hem met geen mogelijkheid omvouwen zoals je met een andere hoes misschien wel bent gewend. Nu ben ik in mijn vrije tijd ook een fervent digitale comic lezer waardoor ik de tablet op die momenten loshaal en hij toch onbeschermd is. Als je dan net dat tikkeltje onhandig bent, kan dat vrij tricky zijn. Gelukkig is hij zonder poespas weer in de Magic Keyboard te bevestigen door de magnetische sluiting.
Meerdere USB-C poorten tegelijkertijd
De iPad (Pro) zelf is nog altijd een bakbeest van een tablet qua specificaties en prestaties waardoor ik mij op geen enkel moment zorgen hoefde te maken tijdens het werken, of zelfs wat creatievere momenten in ProCreate. Toch zou je zeggen dat je – als je er een werkplek van wilt maken – ook je accessoires wilt kunnen aansluiten. Die ene USB-C port (halleluja, ze zijn van de lightning afgestapt!) is dan aan de krappe kant, vooral als je meerdere accessoires wilt gebruiken. Apple heeft hier zelf waarschijnlijk zelf ook bij stil gestaan. Het Magic Keyboard is namelijk voorzien van een eigen USB-C port waardoor je nu twee apparaten tegelijkertijd kan verbinden. Denk bijvoorbeeld aan een koptelefoon terwijl je aan het opladen bent, want ook de iPad Pro heeft geen 3.5mm jack ingang meer. Iets dat we bij de afgelopen batches aan Apple producten al hebben gezien.
Tot slot nog een kleine shoutout naar de Apple Pencil die je gemakkelijk via de magneet bovenop de iPad kan vastmaken. Niet alleen heb je hem snel bij de hand, maar je krijgt direct het batterijpercentage te zien en wordt hij opgeladen.
Conclusie
Het is heel cliché, maar deze feature is uiteraard getikt op het Magic Keyboard en de komende dat zal waarschijnlijk de komende tijd niet anders zijn. Op dit moment heb ik vrijwel alles letterlijk binnen handbereik waardoor dit een vrijwel kant en klaar werkstation is.
Het heeft dan wel geen “gewoon” bureaublad zoals een desktop, laptop of MacBook je biedt, maar de iPad Pro in combinatie met het Magic Keyboard laat vooralsnog met gemak mijn laptop stof vangen in de kast. Afhankelijk van de apps en software die je moet gebruiken, is de overstap na al die jaren niet eens zo’n gekke keuze meer. Het Magic Keyboard werkt namelijk niet alleen met de 4e generatie iPad Pro, maar ook met de 4e generatie iPad Air die toch een stuk goedkoper is. Het toetsenbord zelf is namelijk al niet bepaald goedkoop, dus alle beetjes kunnen daarbij helpen.
De adviesprijs van de 11 inch variant ligt op 339 euro en voor 399 euro krijg je de grotere 12.9 inch versie.