Duizenden spreeuwen vormen een zwarte zon

Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #149, Rome, Italië. Alle foto’s © Søren Solkær

In het najaar gaat de spreeuw op zoek naar warmere oorden om daar te overwinteren. Vlak voor vertrek verzamelen de vogels zich in grote zwermen. Sinds 2017 legt fotograaf Søren Solkær dit prachtige natuurverschijnsel vast met zijn camera.

In het natuurgebied Tøndermarsken in het zuidwesten van Denemarken noemen ze de enorme zwermen spreeuwen heel mooi Sort Sol (Zwarte Zon). Dit is ook de plek waar Søren Solkær opgroeide. Het fenomeen boeit hem daarom van kinds af aan. Als eerbetoon aan de herinneringen uit zijn jeugd én omdat het zo’n coole naam heet de fotoserie die hij hierover maakt Black Sun.

De mooiste foto’s uit deze serie zijn deze winter te zien in het National Nordic Museum in Seattle. Omdat dat museum voor de meeste lezer erg ver weg is hebben we een mooi overzicht van een aantal foto’s van Søren Solkær die daar te bewonderen zullen zijn. Bij het bekijken van de foto’s valt op dat zwermen met spreeuwen eigenlijk geen typisch Deens fenomeen is, maar dat het op veel meer plekken in Europa voorkomt. Ook in Nederland.

Onlangs is er ook een boek uitgekomen met als titel Black Sun, daarin zijn de mooiste foto’s verzameld. Het boek is te koop in de webshop van Søren Solkær. Naast een reguliere hardcover-versie van het boek zijn daar ook speciale edities met print te vinden of losse posters van een aantal van de mooiste foto’s. In het archief van Mixed Grill zijn ook totaal andere foto’s van Søren Solkær te zien waarin hij kunstenaars fotografeert.

Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #128, Houtwiel, Friesland
Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #36
Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #145, Rome, Italië
Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #230, Sardinië, Italië
Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #237, Sardinië, Italië
Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #75, Aiguamolls de l’Empordá, Catalonië, Spanje
Søren Solkær - Black Sun
Black Sun #183, Aventoft, Denemarken