De beste maatjes voor IT’ers: Logitech MX Master 3S + MX Mechanical

De beste maatjes voor IT’ers: Logitech MX Master 3S + MX Mechanical

Toen ik een paar maanden geleden op een nieuwe laptop ben gaan werken, had ik al snel behoefte aan een muis ernaast. Ik vroeg aan mijn IT-collega’s welke muis zij gebruiken/aanraden en los van elkaar riepen ze vrijwel direct: “De MX Master 3!”. Een korte zoektocht op internet later bleek dit het liefje te zijn van menig IT’er. Nadat ik even die van hun een testrit had gegeven was het voor mij duidelijk dat dit mijn volgende muis zou zijn. Lucky me, kwam kort daarna de Logitech MX Master 3S uit die ik met alle liefde ben gaan testen, samen met het MX Mechanical toetsenbord om mijn workstation af te maken.

MX Master 3S

Als je de MX Master 3 al gebruikt en de 3S ziet, zou de eerste gedachte die je hebt misschien zijn dat hij precies hetzelfde is. Op het gebied van design is dit ook het geval, maar aan de binnenkant is er zeker wat verandert vergeleken met zijn voorganger. Zo is er amper meer een klikgeluid aanwezig bij de knoppen (al is hij niet zo stil als de Logitech Lift) en is de hoeveelheid dpi een flink stuk opgeschroefd naar 8000dpi. Dit heeft vooral invloed als je op een 8K scherm werkt, maar mijn instellingen bleven rond de 3000dpi hangen om het fijn te houden.

De beste maatjes voor IT’ers: Logitech MX Master 3S + MX Mechanical

Heb je nog niet eerder gewerkt met de 3 of 3S, dan kan het niet anders dan dat het extra horizontale scrolwiel meteen opvalt. Handig als je met veel Excel sheets werkt, maar via de Logi+ software zijn de scrolrichtingen per applicatie in te stellen waardoor je het op je verschillende werkzaamheden kan afstellen. Tijdens mijn werk – waarbij ik soms meerdere pagina’s met veel regels moet doornemen – zijn de scrolwielen een uitkomst en dan vooral door de techniek erachter. Logitech noemt deze dit MagSpeed en door geïntegreerde magneetjes kan je gemakkelijk per regel scrollen of een flinke lap tekst in één keer. Geef je een flinke zwieper aan het verticale wiel dan negeert hij automatisch de magneetjes en scrol je meteen een grote hoeveelheid regels naar beneden.

In tegenstelling tot de Logitech Lift die ik recentelijk heb getest, heeft de MX Master 3S geen batterij, maar werkt deze op een interne accu die opgeladen wordt via USB-C. Kijkend naar workstations kan Apple hier absoluut leren voor hun Magic Mouse. Waar de oplaadport bij de muis van Apple énorm onhandig onderop zit, zit deze bij de Master 3S aan de voorzijde waardoor je tegelijkertijd kan doorwerken als hij moet worden opgeladen. Met een volle batterij kan je volgens Logitech zeventig dagen vooruit. Hoewel ik de set nu nog geen twee maanden in gebruik heb, zit ik na een paar weken nu op 60% dus vooralsnog heb ik het idee dat dit om en nabij de 70 uur gaat zijn alvorens ik hem ga opladen.

Ik was vooral te spreken over de ligging in de hand van de 3S. Het heeft dan wel niet de verticale grip, maar door het ergonomische design geeft hij voldoende rust aan zowel mijn hand als pols. Voor iemand die vorig jaar nog met een polsbrace heeft rondgelopen na RSI-achtige klachten is dit erg fijn. Het enige kritiekpunt dat ik aan de MX Master 3S heb, is er een die je zelf kan voorkomen; de kleur. Ik werk op flexplekken dus ik neem aan het eind van de werkdag de MX Master 3S en de MX Mechanical gewoon weer mee in mijn rugzak. Kies je voor de witte variant, dan komen er al snel wat smoezelige donkere plekken op, iets dat je niet zal hebben als je voor de grijze variant kiest. Bijkomend voordeel is dat die meteen past bij het MX Mechanical toetsenbord.

Waar de Logitech Lift als een stap in de goede richting was om mij te helpen in mijn dagelijkse werk, weet de MX Master 3S dit naar een volgend niveau te brengen. Het duimwiel is een uitkomst en door het design in samenwerking met de hogere dpi-snelheden, kan ik hem gebruiken zonder last te krijgen van mijn polsen. Ik kan dan ook niet anders stellen dan dat dit het beste maatje is voor iedere IT’er…mits je de MX Master 3 al niet hebt. Dan is het aan jou om te kijken of de stillere knoppen en de hogere dpi het waard zijn voor jou om voor 130 euro over te stappen op het remastered model.

MX Mechanical

Voordat ik de Logitech MX Mechanical had uitgepakt en neerzette op mijn bureau, waarschuwde ik eerst mijn collega’s in de ruimte dat ik een nieuw toetsenbord had binnengekregen. “Leuk, wat voor één?” vroegen ze. Toen ik zei dat het een mechanische was, was de respons “oh…”.

Ik kan niet anders dan hun reactie begrijpen, want mechanische toetsenborden staan bekend om de hoeveelheid geluid die ze produceren bij toetsaanslagen en in een stillere kantoorruimte hoor je al sneller dingen. Gelukkig (voor hun) valt het bij de MX Mechanical reuze mee en mocht je de keuze maken voor dit toetsenbord heb je via de website van Logitech de keuze uit drie verschillende soorten switches, allemaal met hun eigen geluid en feeling (die je daar ook alvast kan horen). Logitech heeft mij de Tactiel Stil versie toegestuurd en zelfs tijdens mijn hevigere schrijfsessies werd het geluid niet storend.

Maar belangrijker dan het geluid is natuurlijk hoe hij in het gebruik aanvoelt. De toetsen hebben een diepe toetsaanslag waardoor ik de travel van de knop erg fijn vond. Je hebt daadwerkelijk het gevoel dat je toetsen indrukt die responsief werken.

De beste maatjes voor IT’ers: Logitech MX Master 3S + MX Mechanical

Qua design is er weinig tot niets aan te merken op de MX Mechanical. De keycaps hebben twee verschillende kleuren (antraciet en grijs) en doordat het toetsenbord wat zwaarder aanvoelt en een aluminium build heeft, had ik het gevoel te maken te hebben met een premium device. Hoewel de MX Mechanical Mini makkelijker in je rugtas zal passen, ondervond ik met de grotere MX Mechanical die een numeriek toetsenbord heeft geen problemen en past deze net in mijn laptop vak.

Ook voor de MX Mechanical heeft Logitech verschillende mogelijkheden in de Logi+ software om onder andere de batterijduur te optimaliseren. Toetsenbord verlichting is enorm fijn als je in de avond moet werken, maar overdag is dit overbodig. Onder andere dit is daar aan te passen, al is het toetsenbord slim genoeg om te zien of het licht is waarna ze gedimd worden. Volgens Logitech gaat de MX Mechanical batterij 15 dagen mee op een volle charge en zelfs tien maanden als de verlichting is uitgeschakeld. Zelf werk ik merendeel overdag dus heb ik hem nog geen een moment hoeven op te laden. Mocht het dan toch zo ver zijn, zou hij met een kwartier opladen al een hele werkdag meekunnen.

Tot slot is het nog belangrijk om te benoemen dat zowel de MX Mechanical als de MX Master 3S op meerdere devices tegelijkertijd gebruikt kunnen worden en met een druk op de knop gewisseld kan worden tussen apparaat. Erg fijn als je – net als ik tijdens mijn IT werk – vaak met meerdere devices tegelijkertijd werkt.

Marc de Haas

De beste maatjes voor IT’ers: Logitech MX Master 3S + MX Mechanical

De beste maatjes voor IT’ers: Logitech MX Master 3S + MX Mechanical