Apple Watch Series 6 – wat is er nieuw?

Apple Watch Series 6 – wat is er nieuw?

Zoals eerder op de site gemeld ben ik sinds begin dit jaar in overdrive met mijn gezondheid bezig, niet alleen fysiek, maar ook de mentaal. Een van de dingen die nog in mijn nieuwe levensstijl ontbrak was een device die mij een handje kon helpen hierbij. Sinds kort is dat de Apple Watch Series 6. Maar wat is er nieuw vergeleken met de voorganger?

Heel kort door de bocht is de Series 6 op papier grotendeels hetzelfde gebleven als de Series 5. Het design van het klokje is hetzelfde, al zijn er met WatchOS 7 een aantal extra wijzerplaten toegevoegd. De grote nieuwe functie van de smartwatch is een nieuwe bloedzuurstofmeter aan de achterzijde. Daarnaast heeft de Series 6 een nog snellere chip dan de voorganger en is het display helderder als hij in de always-on modus staat. Is het een negatief iets dat er zo weinig nieuwigheden zijn? Niet per se, want Apple bouwt verder op de al sublieme Series 5, die onder andere het eerdergenoemde always-on display introduceerde op de Apple Watch.

Wel nieuw in het design zijn de Solo Loop bandjes die uit één stuk bestaan en je als een elastiek om je pols doet. Deze zijn echter – net als de andere bandjes van het klokformaat – niet exclusief voor deze specifieke generatie Apple Watch, waardoor je vorige bandjes kan gebruiken, of juist de Solo Loops op je oudere Watch. De Series 6 die wij toegestuurd kregen was voorzien van een stijlvol special edition Black Unity bandje in de kleuren van de Afrikaanse vlag, dus ik kan niet vertellen of de Solo Loops comfortabel zitten.

Het is dat er aangegeven is dat de Series 6 een snellere chip heeft, maar in het dagelijks gebruik merkte ik hier vrij weinig van vergeleken met de voorloper die ik eerder heb kunnen testen. Apps openen snel en je kan er rap tussen wisselen, maar dat was bij de Series 5 ook het geval. De nieuwe bloedsaturatie meter is een mooie toevoeging, al is het er één die lang niet voor iedereen interessant is.
De batterij daarentegen is wat mij betreft een selling point, want hij gaat bij mij anderhalve dag mee (zelfs met meerdere keren een training tracken op een dag) en laadt binnen anderhalf uur weer volledig op. Een stukje sneller weer dan bij de Series 5 het geval was.

Conclusie

Er zijn weinig partijen die het voor elkaar krijgen om met slechts zo’n minimale upgrade voor de algemene consument weg te komen met een volledig nieuw device.

Je zou haast kunnen stellen dat Apple zich lichtelijk in de vingers heeft gesneden door met de Series 5 een dusdanig goede smartwatch op de markt te brengen, die zelfs een aantal jaar na de release nog altijd de koploper op het gebied is. Heb je dus al een Series 5, dan zou ik een aantal keer nadenken voordat je een upgrade overweegt.

Lang verhaal kort: is de bloedzuurstofmeter voor jou een must in je smartwatch? Nee? Dan kan je best nog een jaartje wachten tot de volgende. Loop je met een Series 3 (die nog altijd te koop is) om je pols, is het de upgrade meer dan waard door de snellere chip en verbeteringen sindsdien.

Aanbevolen apps

Een smartwatch is natuurlijk vrij karig qua functies zonder apps, daarom heb ik een aantal tips van mijn kant voor apps die je zeker niet mag missen op je Watch.

Nike Run Club

Wat mij betreft de koning van de hardloop-apps. Niet heel gek, want gigant Nike heeft flink wat geld om tegen een dergelijke app aan te gooien zonder er ook maar iets van te merken. De ondersteuning is top notch en de verschillende mogelijkheden van oefeningen tot audiotrainingen zijn van een hoog niveau.

De app voelt ook op de Watch aan als een premium ervaring en dat is iets wat veel andere smartwatch apps niet kunnen zeggen. Vaak voelen dergelijke apps als een geminimaliseerde weergave van de smartphone app en hoewel dat hier natuurlijk ook het geval is, wordt dit goed gemaskeerd.

Lifesum

Wat je qua beweging doet is belangrijk, maar 70-80 procent van gewichtsverlies/spieropbouw/gewicht aankomen, vindt plaats in de keuken. Lifesum is meer dan alleen een calorieënteller, maar staat ook vol met gezonde recepten om jou te helpen richting je gewenste doel. Het is daarnaast ook nog eens keto- en veganvriendelijk. Voor mij als veganist is het vaak moeilijker om gerechten te zoeken die bij mijn sportieve levensstijl passen, dus een uitkomst.

Lifesum is er niet alleen voor gewichtsverlies, maar kan ook gebruikt worden als je juist wil aankomen, of gelijk wil blijven qua gewicht. Wil je echt alles uit de app halen, dan adviseer ik wel om een abonnement af te sluiten op de dienst, waarmee je het totale pakket ontgrendelt.

Headspace

Je fysieke gezondheid is maar een klein gedeelte van het totale plaatje, wat mij betreft begint het allemaal bij je mentale gezondheid. De AppleWatch heeft van zichzelf al een geïntegreerde reminder voor ademhalingsoefeningen, maar mocht je het nog een stapje verder willen nemen, adviseer ik Headspace. Met korte ademhalingsoefeningen en meditaties kan ik mijzelf ook tijdens de werkdag even afzonderen als het iets te hectisch wordt.

Mocht je van het totale pakket gebruik willen maken, is er een abonnement dat je kan afsluiten, maar met de gratis versie krijg je ook al verschillende oefeningen om je een handje te helpen.

Marc de Haas

Apple Watch Series 6 – wat is er nieuw?

Apple Watch Series 6 – wat is er nieuw?

Apple Watch Series 6 – wat is er nieuw?

Apple Watch Series 6 – wat is er nieuw?