Een verhaal kent vaak vele kanten waarvan er maar 1 de echte waarheid is. Zo ook in het Boek der Spiegels van de Roemeense schrijver E.O. Chirovici. Daarin draait het om de moord op een hoogleraar en de zoektocht naar de echte dader.
Het begint allemaal met een manuscript dat een redacteur van een uitgeverij krijgt opgestuurd. In de boekenwereld is het gebruikelijk dat beginnende auteurs alleen het eerste deel van het boek sturen. Zo gaat het in dit boek ook met literair agent Peter Katz. Hij ontvangt van ene Richard Flynn een brief en een manuscript. Het verhaal gaat over de studietijd van Flynn op Princeton en de moord op een hoogleraar van die universiteit. Alleen stopt het verhaal halverwege. Als Katz op zoek gaat naar Flynn blijkt deze te zijn overleden en is de rest van het manuscript onvindbaar.
Bekentenissen en leugens
Boek der Spiegels bestaat uit 3 delen. In het eerste deel lees je samen met Peter Katz een stuk van het manuscript mee. In deel 2 gaat journalist John Keller in opdracht van Katz op zoek naar de rest van het verhaal en in deel 3 volgt de lezer de gepensioneerde politieagent Roy Freeman die in deze zaak duikt. Iedere keer als je als lezer denkt dat je weet hoe het verhaal in elkaar steekt, duikt er een andere versie op. Andere verdachten, bekentenissen, motieven, alibi’s, leugens en de waarheid buitelen steeds over elkaar heen. Chirovici zet de lezer elke keer heel knap op het verkeerde been.
Door het verhaal in elk deel van een net andere kant te belichten, is Boek der Spiegels meer dan een gewoon detectiveverhaal. Zeker omdat je ook nog de dagelijkse beslommeringen van de 3 onderzoekers meekrijgt. Deze zijwaartse stapjes in het verhaal geven extra diepgang en maken de personages menselijk en het boek filmisch. Boek der Spiegels is vreselijk spannend en steekt heel knap in elkaar.