Recensie: Jan Cleijne – Helden van de Tour

Tour de France

Op de dag de de 100ste editie van de Tour de France begint willen we je wijzen op dit mooie boek van Jan Cleijne.

Hij staat met prachtige tekeningen stil bij alle helden die de afgelopen 99 edities te zien waren in het mooiste sportevenement ter wereld. Cleijne is naast (strip)tekenaar ook zelf wielrenner en dat zie je terug. Elke bladzijde in het boek straalt de liefde voor de sport uit en toont alle facetten waar een tourrijder mee te maken krijgt.

Het verhaal is in chronologische volgorde en vertelt alle legendarische verhalen van de Tour. Van Eugène Christophe die in 1913 met zijn kapotte fiets zelf een smid moest opzoeken om zijn fiets (zonder hulp) te maken via legendarische deelnemers als Gino Bartali, Fausto Coppi en Jacques Anquetil tot illustere renners uit recente tours als Lance Armstrong en Floyd Landis. Ook Nederlanders komen aan bod met natuurlijk Joop Zoetemelk en Wim van Est als de beroemdste. Rondom beiden hangt immers een mooi verhaal.

Oude films

Cleijne past heel knap zijn tekenstijl aan aan de tijd waarover hij het op dat moment in het boek heeft. In de begindagen van de Tour zijn de tekeningen vergelijkbaar met oude films. Verderop in het boek krijgen de tekeningen steeds meer kleur en worden de beelden dynamischer.

Cleijne laat de zowel de heldhaftige als de duistere kant van de sport zien en brengt dit op nuchtere wijze. Als rode draad door het boek loopt de toenemende commercie en oplopende financiële belangen die bij de sport komen kijken. Dat die twee factoren de doping in hun kielzog meenemen is overbekend, maar als je al de prachtige en heroïsche verhalen in dit boek leest kun je maar 1 ding concluderen: de Tour is sterker dan alle schandalen en wielrennen blijft een prachtige sport.

wim van est klimt naar boven

op de ventoux

borat en de duivel