Muziektips voor het weekend (deel 10)

RTJ4

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Run The Jewels, Mr Bungle en Sports Team.

Run The Jewels

De belangrijkste muzikale release van deze week is met stip het nieuwe album van rapduo Run The Jewels. De huidige heftige toestand in de VS én de rest van de wereld heeft EL-P en Killer Mike doen besluiten hun vierde album eerder uit te brengen. RTJ4 klinkt tegen de achtergrond van het wereldnieuws enorm actueel en urgent. Vette beats, vlammende teksten en gasten als Zack de la Rocha, Josh Homme en Mavis Staples maken het tot een onvermijdelijke luistertip.

Zoals gebruikelijk is het album gratis te downloaden via de website van Run The Jewels, maar dit keer vragen ze om als tegenprestatie een donatie te maken. Op dezelfde plek kun je ook een PDF downloaden met alle teksten.

Mr. Bungle

Ook boos op het Amerikaanse politieke systeem, de politie en nog veel meer zijn de heren van Mr. Bungle. Het laatste album van de band stamt uit 1999, maar de huidige situatie in de wereld zorgde ervoor dat Mike Patton de band bij elkaar bracht voor het opnemen van een cover van The Exploited. Fuck the USA luidt de duidelijke boodschap.

Nap Eyes

Voor muziekwebsite Aquarium Drunkard maakte gitarist Brad Loughead van Nap Eyes een mixtape met kalmerende muziek. Je hoort prachtige nummers van onder andere Quincy Jones, Big Thief en een mash-up van Nine Inch Nails en Mariah Carey. Het recent verschenen album Snapshot of a Beginner van Nap Eyes is trouwens ook zeer de moeite van het beluisteren waard.

Joseph Shabason

Saxofinist Joseph Shabason is vooral bekend van zijn bijdrage op het album Kaputt van Destroyer, waarmee hij in één klap de saxofoon cool maakte in de indie-rock. Dit keer gooit hij het over een andere boeg en waagt hij zich samen met violist Drew Jurecka aan Gymnopedie No. 1 van componist Erik Satie. Met hun versie willen Shabason en Jurecka het gevoel oproepen van de allereerste uitvoering van het stuk.

Het verhaal gaat dat Satie het stuk presenteerde aan muziekcritici en de upper class van het Parijs van eind 19de eeuw. Dat deed hij door een cocktailparty te organiseren waarbij tijdens het borrelen een pianist het werk speelde, maar dat vertelde de componist pas aan het einde van het feest.

Nieuwe albums

Armand Hammer

Underground rapduo Armand Hammer komt in deze roerige tijd met een onderkoeld en psychedelisch album. Dit is de avant-garde voorhoede van de experimentele hiphop. Gasten op het album zijn onder andere Earl Sweatshirt, R.A.P. Ferreira, Moor Mother en Pink Siifu.

Rolling Blackouts Coastal Fever

Als er deze zomer muziekfestivals waren geweest dan was het Australische Rolling Blackouts Coastal Fever waarschijnlijk één van de grote verrassingen geweest. Met hun nieuwe album zetten ze een goede stap in de richting om wereldberoemd te worden.

Muzz

Muzz is een supergroep die bestaat uit onder andere Paul Banks van Interpol en Matt Barrick van The Walkmen. Banks klinkt op dit album nog somberder dan bij Interpol. Het doet allemaal een beetje aan The National denken. Liefhebbers van genoemde namen weten genoeg.

Sports Team

Na heel veel energieke EP’s is het debuutalbum van het Britse Sports Team uitgebracht. Hiermee is de band de nieuwe naam om in de gaten te houden voor iedereen die Britse indierock kan waarderen.