Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Schrijver Jelle Brandt Corstius deed het door met het as van zijn vader van Amsterdam naar de Middellandse Zee te fietsen. Over deze tocht schreef hij een persoonlijk boek vol anekdotes en absurditeiten.
Letterlijk met zijn vaders as in zijn tas stapte Jelle dus op de fiets. De keuze voor dit vervoersmiddel past goed bij de verhouding die hij had met zijn vader Hugo Brandt Corstius. In het verleden maakten ze namelijk samen regelmatig fietstochten. Na het overlijden van zijn vader leek het Jelle Brandt Corstius om zo het verlies te verwerken.
Ondanks het zware thema zit As in tas vol humor. Dat komt door de ontwapende manier van schrijven over zowel de tocht als de relatie tussen vader en zoon. Op eerlijke wijze vertelt Jelle Brandt Corstius over een ‘gevoelloze lul’ na het fietsen en over zijn zeer eigenzinnige vader.
Taalkunstenaar en wetenschapper
De reputatie van Hugo Brandt Corstius zal bij velen bekend zijn. Hij schepte er genoegen in om anderen tot op het bot te beledigen, maar was tegelijkertijd een ongeëvenaard taalkunstenaar en wetenschapper. Door het lezen van dit boek kom je te weten hoe het is om op te groeien met zo’n man als vader (best pittig). Tegelijkertijd observeert Jelle Brandt Corstius het Franse landschap en de mensen die hij onderweg tegenkomt.
As in tas is een boek dat je in één ruk uitleest en waar je meer uit zult halen dan de luchtige en humoristische schrijfstijl in eerste instantie doet vermoeden. Het liet mij nadenken over de relatie met mijn eigen vader, heeft gezorgd dat ik eigenlijk ook wel eens naar het zuiden van Frankrijk zou willen fietsen en heeft mijn interesse voor de boeken van Karl Ove Knausgård aangewakkerd.