Een heerlijke wintervakantie in het Franse Samoëns

Dienst voor Toerisme Samoëns, Frankrijk
Foto’s © Christian Martelet – Dienst voor Toerisme Samoëns, Frankrijk

De herfst heeft inmiddels zijn intrede gedaan en voor je het weet is het nog kouder en donkerder. Dan breken tijden aan voor een aangename wintervakantie, gezellig met familie en vrienden. Wat dacht je van een reis naar Samoëns? Dit Franse bergdorp werd in 2021 uitgeroepen tot het mooiste dorp in de Haute-Savoie.

Zoek je graag de hoogtes op en wil je persoonlijke grenzen verleggen op de besneeuwde bergtoppen? Koester je fijne herinneringen aan momenten van totale ontspanning in de sauna of jacuzzi? Ben je het type dat houdt van bijzondere avonturen? Wil je graag leuke activiteiten ondernemen met je kinderen? En houd je van het proeven van lokale lekkernijen? Het Franse bergdorp Samoëns heeft het allemaal: voor elk wat wils, het hele jaar rond.

Authentiek dorp in het skidomein Grand Massif

Bijna iedereen valt meteen voor de charmes van het authentieke bergdorp Samoëns. De naam verwijst naar de zeven bergen (les sept monts) die het dorp omringen. Hoewel het eigenlijke dorp op slechts 720 meter hoogte ligt, bevind je je centraal in het Grand Massif, een van de grootste skidomeinen in de Franse Alpen met 265 kilometer glijplezier. In 8 minuten brengt de cabinelift je aan de voet van de pistes op 1600 meter en vandaar kan je sneeuwzeker omhoog tot 2500 meter.

Het pittoreske Samoëns is een dorp met een verleden. Dit zie je best tijdens een ochtendwandeling door het oude centrum, langs het kerkplein, de grote lindeboom en de overdekte markt. De dorpsmuren en oude boerderijen in de omgeving maken het plaatje compleet. Het centrum is levendig. Zo heb je bijvoorbeeld Big Bear, een nieuwe concept store van de lokale skishop en -verhuurwinkel. ’s Avonds wordt deze omgetoverd tot een gezellige tapasbar en worden er regelmatig concerten en avonden met DJ’s georganiseerd.

Wintersport op alle niveaus

Skiën en snowboarden zijn de populairste winteractiviteiten in Samoëns. Families en beginnelingen worden hier uitstekend op weg geholpen met aangepaste infrastructuur. Het Grand Massif is het grote skidomein voor alle niveaus dat de skioorden Flaine, Les Carroz, Morillon, Samoëns en Sixt-Fer-à-Cheval verbindt. Het biedt de unieke kans om te skiën in een grandioos landschap met uitzicht op de Mont-Blanc en een prachtig 360° panorama van de besneeuwde Alpen.

Unieke expedities

Doe ook eens wat anders en maak je vakantie uniek met een vleugje avontuur. Krijg je de smaak te pakken, dan ontdek je gewoon het gehele scala aan mogelijkheden. Begin gemoedelijk en trek met sneeuwraketten of wandelski’s naar een goed bereikbare chalet, zoals de Refuge de Bostan of de Chalet Mappelet, waar je lekker kan eten, drinken en ook overnachten. Klaar voor het volgende level? Sensatie gegarandeerd op de Escalade Givrée, een muur van ijs om te beklimmen met houwelen en stijgijzers. Of overnacht eens in een iglo. Het kan ook simpel klinken… neem een ijsbad in het extreem koude meer Lac aux Dames. Je start met een opwarming in de sauna en dompelt je dan onder in het ijskoude water van het meer met een temperatuur beneden 5°C. Dit herhaal je 2 of 3 keren. Fysiek en mentaal geeft het ijsbad een enorme boost!

Allerlei soorten wellness

Voor een gezonde geest in een gezond lichaam ben je in Samoëns aan het juiste adres, want wellness is troef. Al gehoord van koude yoga? Deze yoga- en shiatsu-technieken zijn van oorsprong Tibetaans en werden ontwikkeld in het Himalayagebergte. Trek je sneeuwschoenen aan en laat je innerlijke warmte stimuleren tijdens een tocht in het magnifieke landschap van de Haute-Savoie. Probeer ook de ‘Marche Afghane’ (Afghaanse wandeling), die je leert om je ademhaling af te stemmen op het ritme van je stappen. Deze actieve vorm van meditatie werd bedacht door nomaden op de Aziatische hoogvlakten. De ultieme ontspanning vind je in ‘O fil de l’O’, een nieuwe wellnesstempel in Samoëns die een waaier aan behandelingen aanbiedt, zoals hatha yoga, yin yoga, pilates, yogapilates, streching, ayurvedische massages, ortho-bionomie, sofrologie en nog veel meer.

Lokale producten

Een vakantie in de bergen is genieten van de natuur en de prachtige landschappen bieden voor elk wat wils. Samoëns is een ‘Natura 2000’-zone, deel van een Europees netwerk om representatieve habitats en soorten te beschermen in het kader van de Europese biodiversiteit. Tot de natuurlijke rijkdommen behoren absoluut ook de lokale producten van het land. Om het authentieke karakter en de tradities te bewaren, is er een oorsprongsbenaming ‘Origine Grand Massif’ in het leven geroepen Waarom niet eens een familieboerderij in Samoëns bezoeken? Het is voor jong en oud leerrijk om te zien hoe reblochon wordt gemaakt van rauwe koemelk afkomstig van de eigen kudde, gevoed met lokale gewassen.

Een mooi besluit is dat bergactiviteiten hoe dan ook door de maag gaan. Een fondue savoyarde, raclette, tartiflette of châtrée soep (met uien en Tomme de Savoie kaas) hoort bij een ontspannen vakantie met familie of vrienden. Bij voorkeur in een authentieke houten chalet met een knetterend haardvuur, een goede fles wijn uit de Savoie en tonnen gezelligheid!

Bereikbaarheid

Met de auto: het dorp Samoëns ligt op 820 km van Brussel en 1.030 km van Amsterdam.
Met het vliegtuig of de trein: vanaf het vliegveld of station van Genève is het ongeveer 1 uur rijden.

Voor meer info, bezoek www.samoens.com/nl

Dienst voor Toerisme Samoëns, Frankrijk

Dienst voor Toerisme Samoëns, Frankrijk

Dienst voor Toerisme Samoëns, Frankrijk

Dienst voor Toerisme Samoëns, Frankrijk