Als je naar de sculpturen van Zuid-Koreaanse kunstenaar Sui Park kijkt, zal je niet snel opmerken hoe deze zijn gemaakt. Pas als je weet dat de basis uit doodgewone tiewraps bestaat, zul je het materiaal ineens herkennen.
Tiewraps worden normaal gesproken gebruikt om bijvoorbeeld kabels bij elkaar te houden of om iets vast te maken als spijkers, schroeven of lijm geen optie zijn. Handige klussers zullen ook vast wel hebben ontdekt dat je meerdere tiewraps aan elkaar kunt verbinden. Dat principe is het uitgangspunt van de kunstwerken van Sui Park.
Op briljante wijze verbindt Sui Park de tiewraps aan elkaar, zodat er uiteindelijk structuren ontstaan die haast een organisch uiterlijk hebben. Een mooi voorbeeld daarvan is het werk City Ecology, dat te zien is het Bella Abzug Park in Hell’s Kitchen in New York City. Tussen de bomen en de herfstbladeren lijkt het werk van Sui Park wel een groep zeldzame paddenstoelen of zoiets.
Alhoewel tiewraps in meerdere kleuren te koop zijn, worden ze bij Sui Park vaak nog met de hand voorzien van een gewenste kleur. Toen ze net begon met het gebruik van tiewraps in haar kunst koos ze nog vaak voor het standaard zwart en wit, maar nu hebben de sculpturen vaak bonte kleuren die dus door de kunstenaar zelf zijn aangebracht.
Ook binnen de witte muren van een galerie werken de sculpturen erg goed. Tot en met 20 december 2023 is het werk van Sui Park te zien bij Sapar Contemporary in New York. Daar zie je dat de tiewrap-constructies ook op vloeren en muren heel spannend ogen. Het werk komt daar vooral heel zacht en dromerig over. Ondanks dat het enigszins buitenaards oogt, komt er geen dreiging van uit.