Amsterdam Light Festival brengt ook kunst aan wal

Amsterdam Light Festival
SaveOurSouls! van Bas Peeters

Tijdens de koude en donkere dagen toont het Amsterdam Light Festival ieder jaar prachtige kunstwerken rondom het water. Deze lichtobjecten zijn altijd het best te bekijken vanuit een boot. Daarnaast is er ook een expositie op het land. Dit jaar voor het eerst op het Marineterrein Amsterdam.

Op loopafstand van Amsterdam Centraal Station kunnen bezoekers 14 december 2017 t/m 7 januari 2018 genieten van bijzondere lichtkunst op het historische Marineterrein. Hier zijn 15 interactieve kunstwerken neergezet. Dagelijks wordt er door het Amsterdam Light Festival een programma georganiseerd met lezingen, artist talks, rondleidingen en interactieve performances. De expositie is gratis toegankelijk en om het uitje nog leuker te maken, is er ook een gratis pont te nemen vanaf de kop van het NEMO Science Museum.

Nationale en internationale kunstenaars

Het thema van deze expositie op het land is Existential en lichtkunstenaars van over de hele wereld hebben hieraan meegewerkt. Zo heb je bijvoorbeeld Save Our Souls! van Bas Peeters (Nederland). Als inspiratie voor dit kunstwerk diende het 17de eeuwse Marineterrein. Door de ramen van het voormalige onderwijsgebouw zien bezoekers rustig deinende golven. Dit gaat gepaard met een SOS-signaal. Maar wie zendt dit noodsignaal uit, en voor wie is het bedoeld?

Zintuiglijke ervaringen

Ook is er de installatie Sense of Blue van Liubov Moskivina (Rusland). Hier word je omringd door hypnotiserende stippen en lijnen van blauw laserlicht. De duisternis van de installatie zet de verbeelding in gang en het licht fungeert als droom. Of wat dacht je van het kunstwerk Innersense van Vinny Jones (Australië)? Door middel van speciale ‘sensory showers’ worden bezoekers ondergedompeld met kleuren, warmte of kou en geluid met hoge of lage frequentie. Per douche zijn deze variabelen afgestemd op één van de 4 klassieke elementen: aarde, lucht, vuur en water. Heel bijzonder om mee te maken.

Brockenspook

En dan heb je bijvoorbeeld ook nog de installatie Brocken 6 A van kunstenaar Yasuchiro Chida (Japan). Hier draait alles om het natuurlijke lichtfenomeen Brockenspook (glorie). Dit optische verschijnsel, waarbij je regenboogkleurige ringen ziet, doet zich voor op het punt direct tegenover de zon of de maan. Dus wanneer je de zon of maan precies in de rug hebt en er een wolk- of mistbank hangt. De lichtstralen worden dan door zwevende waterdruppels gebroken en verspreid. Chida bootst dit fenomeen na in een donkere ruimte waar geconcentreerde bundels van kunstmatig licht bezoekers hun eigen Brockenspook laat zien.

Overige kunstobjecten

The Blinking – Helmut Dick (Duitsland)
Enlightened? – Reanna Niceforo & Phil Sutherland (Canada)
Existential: a collection of individuals – AlexP (Nederland)
Fields of Frequencies – Lidy Six (Nederland)
The Garden of Schrödinger’s Cats – Takeo Sugamata (Japan)
Kattenburgerstraat 5 – Peter Vink (Nederland)
.-.. …- / LV / Light Vessel – Sjoerd ter Borg & Nick Verstand (Nederland)
Miasma Fields – Amsterdam Creative Industries Network (Nederland)
Squared Time – Hanna Betsema (Nederland)
White Sheep – ATI Suffix (Italië)
The Wood Would – Verena Hall (Nederland)

Amsterdam Light festival is de komende tijd nog volop te zien. Over wat je allemaal rondom het water kunt beleven, maakten we al eerder een uitgebreid verslag. Deze waterexpositie is nog tot 21 januari 2018 te zien. De landexpositie op het Marineterrein stopt iets eerder. Deze kun je bezoeken tot 7 januari 2018.

Amsterdam Light Festival
Brocken 6A van Yasuhiro Chida
Amsterdam Light Festival
Fiels of Frequencies van Lidy Six
Amsterdam Light Festival
Garden of Schrödinger cats van Takeo Sugamata
Amsterdam Light Festival
Lightvessel van Nick Verstand & Sjoerd ter Borg
Amsterdam Light Festival
Squared Time van Hanna Betsema
Amsterdam Light Festival
The Wood Would van Verena