Olympische medaillewinnaars krijgen een stukje Eiffeltoren

Olympische medaille voor Parijs 2024
Foto’s: IOC

Het meest felbegeerde stukje metaal deze zomer is natuurlijk een medaille op de Olympische of Paralympische Spelen. De organisatie van de spelen heeft van de medailles een echt souvenir gemaakt door er een stukje van de Eiffeltoren aan toe te voegen.

De medailles zijn ontworpen door het luxe juwelenhuis Chaumet in hun workshop aan de Place Vendôme en vervolgens even verderop in de stad gemaakt bij Monnaie de Paris. Daar werden 100 jaar geleden ook de medailles gemaakt voor de Spelen van 1924. Bijzonder aan het ontwerp van dit jaar is dat voor het eerst de voorkant van de medailles van de Olympische en Paralympische Spelen hetzelfde is. Het verschil zit slechts in het kleur lint waar het eremetaal aan hangt.

Nikè

Bij de achterkant van de medaille ligt het net even anders. Sinds 2004 heeft de achterkant van de Olympische medaille een afbeelding van de godin Nikè voor het Stadion Panathinaiko, waar in 1896 de eerste moderne Spelen zijn gehouden. Nieuwe toevoegingen aan deze afbeelding zijn ditmaal de Eiffeltoren en de Akropolis van Athene. Bij de medaille voor de Paralympische Spelen was er meer vrijheid voor de ontwerpers. Daarom is er gekozen voor een patroon dat je ziet als je onderaan de Eiffeltoren naar boven kijkt. Ook is hier een stuk tekst in braille te vinden, een verwijzing naar de uitvinding van Louis Braille in 1824.

Clous de Paris

De voorkant van de medaille bestaat uit een geribbeld patroon met in het midden een zeshoekig stukje ijzer van de Eiffeltoren. Het ijzer is vastgezet met 6 nagels die een Clous de Paris-patroon hebben, een verwijzing naar de horloges van Chaumet. De stukken Eiffeltoren zijn afkomstig van de Société d’Exploitation de la Tour Eiffel. Zij hebben al het metaal, dat overbleef tijdens renovatiewerkzaamheden aan de beroemde toren, in bewaring. Nu krijgt dat metaal een mooi tweede leven.

Al het gebruikte goud en zilver is voor 100% gerecycled met behulp van de Responsible Jewellery Council (RJC). Het brons is afkomstig van restmaterialen van de Monnaie de Paris. De Spelen beginnen dit jaar op 26 juli. Bij de Eiffeltoren zal ook gesport worden, aan de voet van de toren zal het stadion voor het beachvolleybal gebouwd worden.

Olympische medaille voor Parijs 2024

Olympische medaille voor Parijs 2024

Olympische medaille voor Parijs 2024

Olympische medaille voor Parijs 2024