FUSSBALLLIEBE FINALE: de bal voor de eindstrijd

FUSSBALLLIEBE FINALE
Foto’s: adidas

Het EK Voetbal in Duitsland maakt zich op voor de finales. Speciaal voor de halve finales tussen Frankrijk en Spanje, die tussen Nederland en Engeland én de finale die daarop volgt, heeft adidas een speciale versie van de bal FUSSBALLLIEBE gemaakt.

Deze bal wijkt in eerste instantie af vanwege de kleur. Die is zilver in plaats van wit. Dat lijkt een simpele aanpassing, maar niets is minder waar. Er is door adidas lang onderzoek gedaan naar precies de juiste kleur. Zodoende is de bal goed zichtbaar voor de spelers en het publiek, maar reflecteert deze niet het licht. Verder zijn de geometrische vlakken in dit geval uitgevoerd in zwart, rood en goud. Dit is een verwijzing naar de kleuren van gastland Duitsland.

Snelheid

Kijkers die hebben opgelet tijdens het EK, hebben bijvoorbeeld gezien bij doelpunten dat er allerlei aanvullende informatie in beeld kwam. Bijvoorbeeld de snelheid van de bal en de rotaties die deze maakte tijdens het schot. Dit hebben we te danken aan de Connected Ball-technologie in de bal. Deze technologie levert in realtime nauwkeurige balgegevens aan video-officials en ondersteunt de semi-geautomatiseerde buitenspeltechnologie van de UEFA door spelersposities te combineren met AI.

Aan de spelers op het veld is ook gedacht door adidas. De groeven op de 20 panelen van de bal zijn zodanig aangebracht dat deze nauwkeurig en stabiel beweegt. Zowel op de grasmat als in de lucht. Als je de bal bekijkt, zie je naast de rechte lijnen tussen de panelen ook cirkelvormige groeven en gegroepeerde putjes die lijken op die van een golfbal. Als je echt goed inzoomt op de bal zie je vervolgens dat over het gehele oppervlak van de bal kleine adidas-logo’s zijn aangebracht. De bal voelt dus niet glad, maar stroef aan.

Common Goal

Ook is de bal extra duurzaam. De voetbal is gemaakt van gerecycled polyester, inkt op waterbasis en verschillende bio-based producten zoals maïsvezels, suikerriet en houtpulp. Daarnaast zal adidas 1% van de netto-omzet van deze voetbal doneren aan Common Goal. Dit fonds investeert in maatschappelijke organisaties die met behulp van voetbal achtergestelde gemeenschappen helpen aan een betere en inclusievere toekomst.

FUSSBALLLIEBE is vanaf nu te koop via de webshop van adidas en en in geselecteerde adidas-winkels voor een adviesprijs van €150. Deze versie beschikt niet over de Connected Ball-technologie.

FUSSBALLLIEBE FINALE

FUSSBALLLIEBE FINALE

FUSSBALLLIEBE FINALE

FUSSBALLLIEBE FINALE
Dit is de speciale bal voor de halve finale tussen Nederland en Engeland