Dromen over Nicolas Cage in Dream Scenario

Dream Scenario

In onze dromen kunnen vrienden en bekenden zomaar opduiken. Je hebt geen invloed op wie er voorbijkomt en wat deze mensen doen. Het hoort er allemaal bij. Het is pas een probleem als plots iedereen in je omgeving over jou gaat dromen.

Dat laatste overkomt Paul Matthews (Nicolas Cage), een sukkelige docent die worstelt met zijn ambities. Van de een op de andere dag duikt Paul bij anderen op in hun dromen. Aan het begin zijn dat er nog maar een paar, maar als snel droomt werkelijk iedereen over Paul. Je begrijpt dat dit Pauls leven behoorlijk op zijn kop zet.

Regisseur en scriptschrijver Kristoffer Borgli brengt de kijker een bizar verhaal dat regelmatig doet denken aan het betere werk van Charlie Kaufman (oa Being John Malkovich en Adaptation). Zonder te veel van de afloop te verklappen kun je je voorstellen dat er van alles gaat gebeuren als plots iedereen over je droomt. Denk aan groupies, gehaaide ondernemers die geld aan je proberen te verdienen, maar ook mensen die het allemaal beangstigend vinden. In die bizarre omgeving moet Paul zich staande proberen te houden.

Dromen en nachtmerries

Nicolas Cage kondigde recent aan dat hij aan zijn pensioen zit te denken en niet veel films meer zal maken. Nu we hem in Dream Scenario aan het werk zien, kan dat niet anders dan als een groot gemis worden ervaren. Hij speelt een uitstekende rol als knullige docent die moeite heeft met zijn plots vergaarde bekendheid. Als vervolgens het verhaal kantelt en dromen veranderen in nachtmerries speelt Cage een van de beste rollen uit zijn lange carrière.

Daarnaast zit Dream Scenario ook vol met knappe verwijzingen naar de hedendaagse cultuur, waarin bijvoorbeeld influencers plots beroemdheden zijn zonder dat daar een echt uniek talent aan gekoppeld is. Het leven onder een vergrootglas lijkt even leuk, maar is uiteindelijk dodelijk vermoeiend. Zeker als men ontdekt dat er geld aan je te verdienen valt. Paul Matthews weet daar inmiddels alles van af.

Dream Scenario

Dream Scenario