Culinaire erkenning voor Slovenië

Ana Roš

Liefhebbers hadden Slovenië al een tijdje culinair in het vizier, maar nu is er ook echte erkenning. Michelin heeft een eigen gids voor het land uitgegeven en tegelijkertijd de eerste sterren uitgedeeld.

Als je aan gastronomie en Slovenië denkt, komt al snel de naam Ana Roš naar voren. Deze autodidactische kok verwierf internationale faam toen ze een eigen aflevering kreeg in de Netflix-serie Chef’s Table. Ook haalde haar restaurant Hiša Franko regelmatig een notering in lijstjes van de beste restaurants ter wereld. Een mooie bekroning van dit alles is het feit dat Michelin haar restaurant 2 sterren gaf.

Ana Roš staat bekend om haar geheel eigen en moderne stijl van koken, waarbij ze oog heeft voor lokale producten en tradities. De heerlijke wijnen en kazen van haar man maken de ervaring compleet. Bij een reis naar Slovenië is een bezoek aan het dorpje Kobarid, waar je Hiša Franko kunt vinden, een dikke aanrader.

Nog meer sterren

Daarnaast zijn er nog veel meer culinaire recommandaties te vinden in Slovenië. Ook restaurant Atelje (chef Jorg Zupan) in Lubljana, Dam Restaurant (chef Uroš Fakuč) in Nova Gorica, Vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in Radovljica, Pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič) in Vipava en Hiša Denk (chef Gregor Vračko) in Zgornja Kungota kregen van Michelin een ster toebedeeld. Stuk voor stuk de moeite waard dus. Ook deelde Michelin nog 9 Bib Gourmands uit en gaf het prijzen aan duurzame en veelbelovende restaurants.

De complete lijst met aanvullende info kun je nalezen op de website van het Verkeersbureau Slovenië. En er is natuurlijk nog veel meer te genieten in Slovenië. Het land staat bekend om zijn uitstekende wijnen en de fantastische streekproducten als kaas, worst, honing, aardappelen en olie. Wil je daar meer over weten? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de website Taste Slovenia. Of beter nog: plannen maken voor een vakantie naar Slovenië.

veggies

dineren in de wijngaard