Ernst Arbouw en de zoektocht naar een Canadese soldaat

HWR was hier

Als journalist Ernst Arbouw op de Facebookpagina van een boswachter een opvallende foto ziet, is hij geïntrigeerd. Het zijn de initialen en de woonplaats van een Canadese soldaat die in de Tweede Wereldoorlog in Drenthe was. De foto is het startpunt van een bijzonder verhaal.

Nadat Arbouw met de boswachter in kwestie heeft afgesproken en de letters in de boom met eigen ogen ziet, besluit hij op onderzoek uit te gaan. Al snel heeft hij een naam bij de initialen: Harold Wilbert Roszell. Door steeds verder te speuren in archieven en oude berichten ontrafelt Ernst Arbouw het verhaal achter deze Canadese soldaat, maar duiken er ook steeds nieuwe vragen op.

Naar Canada

Eerst gaat de schrijver op onderzoek in Nederland en online, maar op een gegeven moment besluit hij naar Canada te gaan. Daar ontmoet hij familieleden en oorlogsveteranen, wiens verhalen ook een plek krijgen in het boek. Daardoor is H.W.R was hier meer dan een biografie van een soldaat. Het is tegelijkertijd een breder verhaal over het einde van de Tweede Wereldoorlog, de geschiedenis van Canada, een beschrijving van het soldatenleven en een verslag van de zoektocht van een journalist.

Over de Tweede Wereldoorlog is enorm veel gezegd en geschreven. Toch doet dit boek nieuw en fris aan. De invalshoek is bijzonder en zelfs een beetje spannend. Je wil als lezer namelijk ook wel weten wie H.W.R. was en wat er met hem is gebeurd. Tegelijkertijd lees je ook bijzondere getuigenissen over bijvoorbeeld de bevrijding van de stad Groningen, waarbij heftig is gevochten of over de drijfveren van jonge Canadezen om zich in een oorlog op een ander continent te mengen. Een uniek boek.