De Argentijns-Spaanse Felipe Pantone begon als veel andere hedendaagse kunstenaars in de graffiti-scene. Al snel maakte Pantone een overstap naar sculpturen, legale muurschilderingen en schilderijen. In de Rotterdamse Kunsthal debuteert hij met een museale solo-tentoonstelling.
Zo’n expositie in een museum is een uitgelezen kans om de veelzijdigheid van Felipe Pantone te ontdekken en te zie wat zijn inspiratiebronnen zijn. In Prospective zien we zeer uiteenlopende werken van de kunstenaar met de nadruk op recent werk en werk dat speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt. Dat begint al als je de ‘luie trap’ oploopt naar Hal 4 van het museum. Daar zie je een 17 meter lange slinger van cirkels. Deze zijn gemaakt van polymethylmethacrylaat en voorzien van felle kleuren in UV-verf. Licht en beweging zorgen dat het werk geen enkel moment hetzelfde is.
Licht en beweging zijn dan ook de belangrijkste onderdelen in het werk van Felipe Pantone. Hij liet zich bijvoorbeeld inspireren door kinetische kunstenaars als Carlos Cruz-Diez en Jesús Rafael Soto. Pantone geeft echter een eigentijdse of zelfs futuristische draai aan de door hen gebruikte technieken en inzichten. Zo zie je in het werk van Felipe Pantone ook veel beelden die gebaseerd zijn op digitale glitches of digitale ruis.
Spiegels
Als je na het betreden van de trap naar Hal 4 klaar bent om de expositie te bezoeken, is het aan te raden om eerst door het gordijn naar een enorme video-installatie te gaan. Zo komen je hersenen als het ware op precies dezelfde golflengte als die van de kunstenaar. Door twee videoschermen te combineren met spiegels en ook muziek te gebruiken, kom je echt terecht in de wereld van Felipe Pantone. Klaar om de andere werken in de expositie Prospective te ondergaan.
De expositie is niet heel groot, maar toont wel heel mooi de verschillende invalshoeken die Felipe Pantone heeft en dat hij voorlopig nog niet zonder inspiratie zit. Nieuw is bijvoorbeeld een sculptuur die hij maakte door een unieke eigenschap van graffiti digitaal te verwerken tot iets nieuws. Het viel Pantone namelijk op dat je bij graffiti geen fysiek contact hebt met wat je maakt. Je handen bewegen op korte afstand van de muur waarop je werkt. Met behulp van software zijn die bewegingen omgezet naar een fysieke sculptuur. Voorzien door een iriserende verflaag is het nieuwe werk ook weer typisch Felipe Pantone.
Interactie
Vrijwel elk werk nodigt uit tot interactie en beweging. Door als toeschouwer een andere positie aan te nemen of bewust heen en weer te lopen, zal de kunst van Felipe Pantone subtiel veranderen. Het is zelfs mogelijk om zelf onderdeel te worden van een van die werken. Het grootste werk van de expositie bestaat uit een vloer en muur met gekleurde strepen en daar tegenover een rij spiegels die gekanteld kunnen worden. Wandel langs de spiegels en raak ze aan, zodat de strepen steeds een ander patroon vormen.
Deze eerste expositie in een museum laat zien dat Felipe Pantone de potentie heeft om uit te groeien tot een grote naam in de kunstwereld. Of je zijn werk al een tijdje kent of dat zijn naam nieuw voor je is maakt niet veel uit. Prospective is het bewijs dat in de hedendaagse kunst nog volop nieuwe ideeën en technieken aanwezig zijn om verder mee vooruit te kunnen. Felipe Pantone is de toekomst.
De expositie Prospective van Felipe Pantone is te zien tot en met 1 oktober 2023.
Dit bericht op Instagram bekijken